V 71. letu umrl gledališki in televizijski igralec Miloš Battelino

Kultura 22. Dec 202309:19 0 komentarjev
Miloš Battelino
Miloš Battelino (Foto: Damjan Švarc/Drama SNG Maribor)

V 71. letu je umrl gledališki in filmski igralec Miloš Battelino, poroča Večer. V svoji karieri je nastopal v mnogih gledališčih, med drugim v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani in v Drami SNG Maribor. Prav tako je bil dobitnik številnih nagrad.

Miloš Battelino se je rodil leta 1953 v Ljubljani. Z družino se je leta 1956 preselil v Beograd. Leta 1963 se je družina preselila v Maribor, kjer je končal osnovno in srednjo šolo in se občasno pridružil delu v Amaterskem gledališču Slava Klavora.

Leta 1974 se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, ki jo je kot absolvent zaključil z vlogo Edka v uprizoritvi Mrožkovega Tanga. Za omenjeno vlogo je prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca.

Kot absolvent akademije se je zaposlil v goriškem gledališču, ki ga je zaradi povabila v Slovensko mladinsko gledališče v Ljubljani zapustil leta 1982. Od leta 1996 je bil zaposlen v Drami SNG Maribor.

V svoji gledališki karieri je odigral okrog petdeset vlog, vedno pa ga je zanimala tudi igra pred kamero. Nastopil je še v filmih Splav meduze, Razseljena oseba, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica, Carmen, Petelinji zajtrk, Trije prispevki k slovenski blaznosti, Do konca in naprej ter Triangel.

Za vlogo v filmu Splav meduze je bil nagrajen na Tednu slovenskega filma leta 1981 v Celju, piše na spletni strani Sigledal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!