V berlinski galeriji obsežna razstava velikana romantične krajine

Kultura 19. Apr 202410:05 0 komentarjev
Friedrichovi sliki Menih pri morju (levo) in Opatija med hrasti (desno)
Friedrichovi sliki Menih pri morju (levo) in Opatija med hrasti (desno) (Foto: PROFIMEDIA)

V berlinski Stari narodni galeriji je od danes na ogled obsežna razstava del najpomembnejšega slikarja nemške romantike Casparja Davida Friedricha (1774-1840). Postavitev z naslovom Caspar David Friedrich - Neskončne pokrajine je nastala v sklopu obeleževanja 250. obletnici umetnikovega rojstva.

Razstava združuje približno 60 umetnikovih slik in 50 risb iz zbirk v Nemčiji in tujini. Med njimi so znane slike, kot so Menih ob morju (1808-10), Opatija v hrastovem gozdu (1809-10) in Ledeno morje (1823-24).

Direktor galerije Ralph Gleis je pred odprtjem razstave poudaril, da je Caspar David Friedrich svoj umetniški preboj doživel prav v Berlinu. Opozoril je, da je umetnik po smrti utonil v pozabo, k oživitvi zanimanja zanj pa je pripomogla razstava njegovih del v Berlinu leta 1906.

Aktualno razstavo v Berlinu po pisanju nemške tiskovne agencije dpa odpirajo le nekaj tednov po tem, ko je vrata zaprla obsežna razstava umetnikovih del v hamburškem razstavišču Kunsthalle, na katerih so skupaj našteli 335.000 obiskovalcev. V berlinski galeriji so v pričakovanju velikega zanimanja za razstavo že podaljšali odpiralni čas.

Friedrichovo delo Watzmann
Friedrichovo delo Watzmann (Foto: PROFIMEDIA)

Še eno razstavo Friedrichovih slik pa bodo v Državnih umetnostnih zbirkah v Dresdnu predvidoma odprli jeseni. Ustanove v Hamburgu, Berlinu in Dresdnu so po pisanju dpa pri pripravi tematsko sicer neodvisnih razstav sodelovale med seboj. Skupaj hranijo najpomembnejšo zbirko Friedrichovih slik na svetu.

Friedrich se je rodil v Greifswaldu. Študiral je v Köbenhavnu, vendar je bil v veliki meri samouk. Pozneje se je preselil v Dresden, kjer je živel in delal do smrti. Leta 1824 je postal profesor na tamkajšnji akademiji. Družil se je z romantiki, kot so bili slikar Philipp Otto Runge ter književnika Ludwig Tieck in Novalis in si tako ustvaril osnovo umetniškega izraza.

Sodi med najpomembnejše slikarje pejsaža v nemški romantiki. V slikah pokrajine ni opisoval, ampak je predvsem skušal izraziti razpoloženje, ki veje iz nje, saj jo je obravnaval kot prispodobo človekovega življenja, njegovega vzpona in padca. Ves čas ga je obsedala misel na minljivost in smrt, to pa je dalo njegovim podobam novo razsežnost in mnogo bolj poglobljeno simboliko od preprostih pejsažev tistega časa.

Razstava v Berlinu bo na ogled do 4. avgusta.

Friedrichovi sliki Menih pri morju (levo) in Opatija med hrasti (desno)
Friedrichovi sliki Menih pri morju (levo) in Opatija med hrasti (desno) (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!