Zakaj je bil tarča izraelskega napada ravno Isfahan

Svet 19. Apr 202407:42 1 komentar
Isfahan
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji visoki uradnik na ameriškem zunanjem ministrstvu, sicer strokovnjak za Bližnji vzhod Mark Kimmitt je za BBC News spregovoril o pomenu Isfahana in o tem, zakaj je Izrael izbral prav to iransko mesto za napad z droni.

Iranski državni mediji so danes poročali o eksplozijah v regiji Isfahan, vojska pa je nad več mesti aktivirala zračno obrambo. Več ameriških medijev, vključno s televizijo CNN, je dobilo potrditev neimenovanih ameriških uradnikov, da je Izrael z raketami napadel Iran.

V edinem uradnem odzivu Teherana je tiskovni predstavnik tamkajšnje vesoljske agencije Hosein Dalirian na omrežju X zapisal, da so uspešno prestregli več dronov, da pa za zdaj ni poročil o raketnih napadih.

A zakaj je bila tarča ravno Isfahan?

“Isfahan je v veliki meri središče iranskega jedrskega programa v smislu usposabljanja, raziskav in, kot bi rekli nekateri, razvoja iranskih jedrskih zmogljivosti,” je za BBC pojasnil nekdanji visoki uradnik ameriškega zunanjega ministra Mark Kimmitt, ki je na tem mestu bil v času Georgea W. Busha kot strokovnjak za Bližnji vzhod.

“To je verjetno mesto, ki bi ga Izrael napadel, saj njihov največji strah niso rakete danes, temveč jedrske zmogljivosti jutri,” je dodal.

Iranska napol uradna tiskovna agencija Tasnim je sicer že objavila videoposnetek s pripisom: “Jedrsko območje v Isfahanu je popolnoma varno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje