Boter japonske animacije praznuje 82. rojstni dan

Kultura 05. Jan 202316:36 0 komentarjev
Profimedia

Japonski režiser, dobitnik oskarja in eden največjih animatorjev sodobnega časa, ki je ustanovil kultni animacijski studio Studio Ghibli, danes praznuje 82. rojstni dan.

Hajao Mijazaki je po mnenju mnogih poznavalcev in kolegov iz industrije eden največjih animatorjev sodobnega časa. Rojen je bil v Tokiju, 5. januarja 1941. Mnogi mu rečejo kar boter japonske animacije. Čeprav je že večkrat napovedal svojo upokojitev, trenutno ustvarja novi celovečerni animirani film z naslovom How Do You Live? (Kako živite?, op. a.). Mijazaki je bil v otroštvu precej šibak in pogosto bolan, zaradi redke prebavne bolezni pa naj bi mu zdravniki napovedali celo, da ne bo doživel 20. leta starosti.

Leta 1985 je skupaj s Tošiem Suzukijem in Isaom Takahato ustanovil animacijski studio Studio Ghibli, ki je v začetku novembra na Japonskem odprl vrata svojega prvega tematskega parka. Ime studia je izbral Mijazaki, ob tem pa je napovedal, da bo studio prinesel nov veter v industrijo animejev (beseda ghibli, ki je v rabi v italijanščini in angleščini, izvira iz arabskega izraza za vroč puščavski veter). Celovečerni filmi njegovega studia so pozornost globalne javnosti pritegnili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, globalno priznanje pa s prvim oskarjem za film Čarobno potovanje. Ta je bil tudi prvi celovečerni anime, ki je prejel Zlatega medveda v Berlinu. V filmih, ki so postavljeni v pravljični svet duhov in čarovnije, se pogosto lotevajo okoljske problematike – najglasneje v filmu Princesa Mononoke iz leta 1997, na voljo pa so tudi na Netflixu.

Profimedia

Čeprav so filmi Studia Ghibli namenjeni otrokom, zaradi izraznosti likov in močne sporočilnosti niso vsi primerni za mlajše otroke. Če nameravate kateregakoli pogledati z mlajšimi otroki, lahko poskusite s filmoma Moj sosed Totoro ali Ponyo na skali ob morju (Ponyo on the cliff by the sea). Osrednji lik filma je osnoval na hčerki svojega sodelavca. Za razliko od sodobnih animacijskih studiev veliko filmov še vedno rišejo na roke.

Svoje filme brani s katano

V javnosti je znan njegov spor s Harveyem Weinsteinom, ki mu po odkupu pravic za film Čarobno potovanje ni dovolil krajšanja filma. To mu je po burnih spopadih mnenj sporočil s pošiljko: japonsko katano, na kateri je bil obešen napis “No cuts” (brez rezov, op. a.). Zaradi tega naj bi bil deležen Weisteinovih izbruhov jeze in groženj, da nikoli več ne bo delal v filmski industriji. Zaradi pogodbe med studiem Ghibli in Disneyem je obveljala Mijazakijeva.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ghibli Park Ghibli Park
Profimedia
Profimedia
Park Ghibli Park Ghibli
Profimedia
Profimedia

V enem redkih intervjujev je leta 2010 za Guardian povedal, da je imel srečo, ker lahko isto delo opravlja že 40 let. Obenem ima srečo, da ustvarja filme za otroke, ker verjame, da so otroške duše dediči zgodovinskega spomina preteklih generacij. “S staranjem in izkušnjami vsakdanjega sveta se ta svet pogreza vse globlje. Čutim potrebo po tem, da ustvarjam filme, ki sežejo do te globine. Če bi mi to uspelo, bi umrl srečen,” je dejal. “To je redkost v kateremkoli obdobju.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!