Velika Borštnikova nagrada za Škofjeloški pasijon Jerneja Lorencija

Kultura 12. Jun 202221:01 > 13. Jun 2022 10:54
Veliki zmagovalec 57. Festivala Borštnikovo srečanje je Škofjeloški pasijon.
Veliki zmagovalec 57. Festivala Borštnikovo srečanje je Škofjeloški pasijon. (Foto: Nada Žank)

V Mariboru se je danes s podelitvijo nagrad sklenil 57. Festival Borštnikovo srečanje, ki je od lani premeščen z jesenskega na zgodnjepoletni čas. Borštnikov prstan je prejel nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič, kot najboljša predstava je bil prepoznan Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija.

“Uprizoritve letošnjega programa so nastajale v težavnih razmerah, s prekinitvami in nenehnimi spremembami, a je njihova estetsko-izrazna moč neskaljena. Celo več, igralski dosežki dajejo vedeti, da so jim te razmere dale nov zagon,” je zaključila strokovna žirija. Glavna zvezda nocojšnje zaključne prireditve festivala je bil razumljivo prejemnik osrednje nagrade, Borštnikovega prstana za življenjsko delo. Tega si je letos nadel Ivo Barišič.

“Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost – kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks,” piše v utemeljitvi. Barišiča je vest o nagradi “zadela kot meteor” med bivanjem na Madagaskarju. Kot je povedal v današnji izjavi za medije, je sprva mislil, da gre za prevaro, saj je imel v mislih še vedno Borštnikovo srečanje v jesenskem času. “Moj zadnji Borštnik je bil oktobra in sem pozabil, da so ga prestavili,” je dejal.

Ko je dojel, da je res on letošnji prejemnik prstana, se mu je pred očmi odvrtelo vseh 50 let v gledališču. “Naenkrat si v vrtincu nekih podob, silhuet, stanj, misli, srečanj. Padel sem v Mrtvaški ples v Hrastovljah. To pravim zaradi tega, ker sem igral Smrt v Korunovi postavitvi Ljudožercev in Papeža v Mlakarjevi postavitvi Zatona sonca in slave. Med tema dvema poloma pa je cela galerija. In ker nisem ukalupljen igralec, sem mnogo teh podob, ki so tam v Hrastovljah, odigral,” je ponazoril.

Povedal je, da so mu številne vloge, ki jih je v svoji igralski karieri odigral, prinesle veliko bogastvo. “Vse te ljudi, ki sem jih srečal, vse igralce, scenografe, kostumografe, torej ves gledališki aparat, zato lahko rečem, da sem bogat človek,” je dejal. Vsem tem ljudem je hvaležen, ker so verjeli vanj in ker je on lahko verjel vanje. “Bili smo skupaj. Hvala lepa,” so bile njegove edine besede na odru, ko mu je nadela prstan dobitnica prstana leta 2019 Marinka Štern.

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj (Foto: Boštjan Lah)
SNG Maribor
Peter Uhan
Boštjan Lah
Gregor Salobir
Peter Giodani
Peter Uhan

V tekmovalnem programu več predstav kot običajno

Tekmovalni program je letos zajemal izbor predstav slovenskih gledališč, ki so bile premierno izvedene od 1. julija 2020 do 31. decembra lani. Strokovna žirija v sestavi Žanina Mirčevska, Rok Andres, Primož Ekart, Giacomo Pedini in Igor Ružić si je na festivalu ogledala 16 predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek. Veliki zmagovalec 57. Festivala Borštnikovo srečanje je Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, je silovitost uprizoritve “v navznoter obrnjeni spektakelskosti, ki najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo iz množične, procesijske forme reducira na kolektiv šestih igralcev”.

“Intenzivnost in sporočilnost uprizoritve sta v njeni komornosti, neposrednosti ter kritičnosti do preteklosti in sedanjosti,” je izpostavila žirija. Dodala je, da med uprizoritvenimi elementi najbolj izstopata homogen igralski kolektiv in atmosfera, ki jo ustvarja vizualno-glasbeni del avtorske ekipe. Avtor glasbe v tej uprizoritvi Branko Rožman je prejel Borštnikovo nagrado za glasbo.

Nagrado za režijo je prejel Sebastijan Horvat za režijo uprizoritve Cement v produkciji ljubljanske Drame, v kateri “spretno orkestrira vse elemente spektakla”. V njegovem delu je žirija prepoznala “dozorelo, suvereno in samosvojo poetiko, ki ponuja originalnost, angažiranost in dovršenost”. Uprizoritev Cement je nagrajena tudi z Borštnikovo nagrado za scenografijo. Prejel jo je Igor Vasiljev, “ki je na videz običajen meščanski interier oblikoval kot večpomenski in vsestranski prostor”. Aleksander Čavlek, “ki je z vrhunskim oblikovanjem svetlobe prispeval k močnemu potujitvenemu učinku predstave”, je prejel Borštnikovo nagrado za oblikovanje svetlobe.

Nagrade za igro so na nocojšnji prireditvi v Veliki dvorani SNG Maribor podelili šestim igralkam in igralcem. Nina Valič jo je prejela za vlogi Savde in Nazire v uprizoritvi Požigi v produkciji SNG Drama Ljubljana, Jana Zupančič za vlogo Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Nataša Barbara Gračner za vlogi v uprizoritvah Cement ter Vsi ptice v koprodukciji Mini teatra, Mestnega gledališča Ptuj in Festivala Ljubljana.

Peter Uhan

Marko Mandić je nagrado za igro prejel za vlogi Gleba Čumalova v uprizoritvi Cement in Nihada v uprizoritvi Požigi, Marjuta Slamič za vlogo Bogdane v uprizoritvi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Nova Gorica, Vladimir Vlaškalić pa je bil nagrajen za vlogo Jeranka v uprizoritvi To noč sem jo videl v koprodukciji Drame SNG Maribor, Burgtheatra Dunaj, Jugoslovenskega dramskega pozorišta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana.

Borštnikovo nagrado za mlado igralko je prejela Lina Akif v predstavi Vsi ptice. Srečko Fišer pa je dobil Borštnikovo nagrado za jezikovno priredbo za svoje delo v uprizoritvi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj.

Lina Akif v predstavi Vsi ptice
Lina Akif v predstavi Vsi ptice (Foto: Gregor Salobir)

Borštnikova nagrada po presoji žirije gre uprizoritvi Požigi v režiji Nine Rajić Kranjac v produkciji SNG Drama Ljubljana. Po mnenju žirije so Požigi “zaradi vrhunskega dela vseh ustvarjalcev uprizoritve dragocena, temeljito zamišljena in odigrana predstava, ki v vsej polnosti elementov uprizarja kaos sveta”.

Na začetku nocojšnje prireditve je Društvo gledaliških režiserk in režiserjev letos prvič podelilo nagrado Nepogrešljivi za presežke strokovnega in podpornega dela v gledališču. Namenili so jo tonskemu mojstru Silvu Zupančiču, oblikovalki svetlobe Mojci Sarjaš, čistilki Bojani Bajželj ter dolgoletni direktorici zavoda Bunker Nevenki Koprivšek.

Miloš Vujinovič/BOBO
Miloš Vujinovič/BOBO
Miloš Vujinovič/BOBO
Miloš Vujinovič/BOBO
Miloš Vujinovič/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.