Veterani nasprotujejo samostojnemu muzeju osamosvojitve

Kultura 10. Nov 202215:42 5 komentarjev
muzej slovenske osamosvojitve
Muzej slovenske osamosvojitve. (Foto; Google Maps)

Veterani, združeni v Zvezo veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zvezo policijskih Veteranskih društev Sever (ZPVD Sever), menijo, da mora biti muzej osamosvojitve oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Tako so ob napovedani združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod, ki je pri delu javnosti in politike naletela na negativen odziv, zapisali v izjavi.

Kot so zapisali, si želijo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Obdobje slovenskega osamosvajanja, katerega naj bi Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po njihovem mnenju in oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev.

Dodajajo, da jih skrbi dejstvo, da je to postala, kot je izjavil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, politična odločitev, o kateri se želi pogovoriti s predsednikom vlade. “O strokovnih razlogih gospod predsednik seveda ne želi govoriti, iz njegove izjave pa lahko sklepamo, da je možna popolnoma politično prikrojena razlaga prikaza dejstev v procesu osamosvajanja, kar pa nikakor ni v državotvornem in narodno tvornem interesu,” so zapisali.

Zaradi takšne ugotovitve so mnenja, da mora biti muzej osamosvojitve oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine, ki proučuje in ohranja zgodovinsko vedenje, vse od razpada monarhije dalje, torej od leta 1918. Vključno z obdobjem generala Maistra in njegovo vlogo pri narodni osvoboditvi Štajerske z Mariborom, tigrovcev, čas NOB in kot krono uporništva slovenskega naroda v 20. stoletju – osamosvojitev Slovenije skupaj z vsemi procesi demokratizacije Slovenije.

“S takšno odločitvijo bo tistim, ki jim je lastninjenje osamosvojitve način življenja, odvzeta možnost ustvarjanja nadaljnjih delitev tudi ob takšnem zgodovinskem dejanju, kot je bila osamosvojitev Slovenije. Zgodovinska stroka naj opravi svoje delo v skladu z znanstvenimi standardi in normativi ter objektivno postavi tudi slovensko osamosvojitev v čas in prostor,” so zapisali v izjavi za javnost.

Izključeni iz vseh razprav

Kot so še sporočili, so člani predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) o predlogu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO), da bi v Sloveniji še naprej imeli samostojni muzej osamosvojitve, razpravljali na današnji redni seji. O predlogu ZVSO je razpravljal tudi upravni odbor Zveze policijskih veteranskih društev Sever (ZPVD Sever).

Dodajajo, da so glede na to, da veterani vojne za Slovenijo, združeni v ZVVS in ZPVD Sever niso bili vključeni v kakršno koli razpravo glede potrebe po samostojnem muzeju osamosvojitve, dolžni slovenski javnosti jasno izraziti svoje stališče glede omenjenega predloga, predvsem zaradi tega, ker združujejo več kot 30.000 članov, od katerih jih ima priznani status vojnega veterana več kot 24.000. Vzpodbudila pa jih je tudi izjava predsedniškega kandidata, da je za mnenje potrebno najprej vprašati vojne veterane.

Da jih nihče ni vprašal za mnenje, so označili za “nedostojno, nespodobno, žaljivo”, poleg tega “kaže na izključevanje velikega dela vojnih veteranov – pripadnikov Teritorialne obrambe in milice, ki so z orožjem v roki branili na plebiscitu izraženo voljo velike večine prebivalk in prebivalcev Slovenije”, so zapisali.

Muzej slovenske osamosvojitve je deležen velike pozornosti, odkar so se minuli mesec na ministrstvu za kulturo odločili za združitev tega muzeja in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitev novega javnega zavoda. Združitvi nasprotujeta tudi opozicijski parlamentarni stranki SDS in NSi. V NSi so v zadnjih dneh tudi napovedali interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko, če ministrstvo ne bo odstopilo od napovedane združitve obeh muzejev. Po včerajšnjem koalicijskem vrhu pa je predsednik vlade Golob napovedal, da se bodo o nameri združitve znotraj koalicjiskih vrst uskladili, v primeru vložitve interpelacije zoper Vrečko pa da bodo ministrico zlahka ubranili. Muzej slovenske osamosvojitve je nekdanja vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše ustanovila marca lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje