Robert Golob po koalicijskem vrhu: Slovenija se bo izognila recesiji (VIDEO)

Slovenija 09. Nov 202205:08 > 17:22 5 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je na Brdu pri Kranju gostil vrh koalicije. Pregledali so dosedanje uresničevanje koalicijske pogodbe in načrte za prihodnost. Premier je po srečanju poudaril, da ima Slovenija trenutno manjšo inflacijo, kot je povprečje na evrskem območju, gospodarstvo pa da ne trepeta več pred naraščajočimi cenami energentov, temveč je njegova glavna skrb pomanjkanje delovne sile. Ob tem je še dodal, da recesije v Sloveniji ne pričakuje. Podpredsednik vlade Luka Mesec pa je napovedal, da bo prihodnje leto reformno.

Danes se je na Brdu pri Kranju odvilo drugo srečanje vrha koalicije v tem mandatu, na katero so bili povabljeni poslanke in poslanci vseh treh vladnih strank ter ministrska ekipa. Na dnevnem redu je bil pregled izpolnjevanja zavez iz koalicijskega sporazuma, predstavitev dogovorov za zajezitev energetske draginje na ravni EU, pregled načrtovanih zakonov in ukrepov ter potek kampanje za referendume o zakonih o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi, ki se bodo odvili 27. novembra.

Po koncu srečanja je predsednik vlade Robert Golob povedal, da je bil poudarek predvsem na ukrepih, vezanih na energetsko draginjo, pregledu že izpolnjenih koalicijskih zavez ter načrtih za naslednje mesece. “Vsi smo se strinjali, da je bilo opravljenega veliko dela. Ne samo, da smo začeli uresničevati skoraj polovico zavez, zapisanih v koalicijski pogodbi, nekateri cilji so že zdavnaj realizirani,” je poudaril premier. Med temi je izpostavil odstranitev žičnate ograje na meji s Hrvaško, odstop od pogodbe za nakup osemkolesnikov boxer, pripravo izhodne strategije za covid-19, interventni zakon na področju zdravstva za odpravo čakalnih vrst.

Osnovna cilja za letošnjo jesen sta bila po navedbah Goloba zajezitev draginje in obvladovanje epidemije koronavirusa. Ob tem je povedal, da je bila ob nastopu njegove vlade letna inflacija v Sloveniji 10,8-odstotna, danes pa je 9,9-odstotna, kar pomeni, da jim je uspelo obrniti trend in da je inflacija manjša kot v evrskem območju. “To je najboljši dokaz, da so bili naši ukrepi pravočasni in učinkoviti,” je izpostavil Golob.

Glede obvladovanja epidemije covida-19 pa je poudaril, da družba danes deluje normalno, da so najranljivejše skupine zaščitene ter da “smo se na neki način navadili živeti s covidom-19”. Razkolov med prebivalstvom zaradi epidemije torej po Golobovih navedbah ni več, ozračje je pomembno razelektreno. To pa omogoča, da se soočijo s prihodnjimi izzivi.

“Gospodarstvenike skrbi pomanjkanje delovne sile”

Med te, tako Golob, sodijo obsežno prestrukturiranje energetskega sektorja in tudi pomembnega dela gospodarstva. Po besedah premierja gospodarstvenikov ne skrbijo več cene energentov, saj bodo te v naslednjem letu obvladljive in znosne, temveč jih skrbi le, ali bodo imeli dovolj delovne sile, da bodo lahko opravljali in izpolnili načrte.

Golob pričakuje, da se bo Slovenija – tudi s pomočjo dosedanjih ukrepov – recesiji izognila.  “Gospodarstvenike so najprej zanimale cene energentov, danes vedo, kaj lahko pričakujejo. Vedo, da bodo deležni dvofazne pomoči – na eni strani s pogodbami z normalnimi cenami, potem pa še s subvencijo države zato, da bodo v evropskem prostoru konkurenčni ter da bodo lahko svoje gospodarske dejavnosti nemoteno opravljali,” je dodal.

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je izpostavila, da ob prevzemu mandata niso vedeli, kako težka zima je pred nami. “Tudi zaradi vojne v Ukrajini, zaradi energetske in prehranske draginje. Z ukrepi vlade smo uspeli zagotoviti, da bodo to zimo cene dostopne in da bodo imeli državljani varno in toplo zimo,” je dejala. Podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec pa je poudaril, da je Slovenija po številnih kazalcih spopadanja z draginjsko krizo med uspešnejšimi. “V nekaterih državah je inflacija tudi več kot 20-odstotna. Pri nas se je inflacija v času sedanje vlade celo zmanjšala,” je dejal in izpostavil pomoč, ki so jo bili v zadnjem času deležni najrevnejši.

“Naslednje leto bo v znamenju reform”

“Najprej smo pomagali 60 tisoč gospodinjstvom, ki lahko od 1. novembra dalje dobijo solidarnostne draginjske dodatke. Pomagali smo tudi družinam z otroki, ki bodo dobile podvojen otroški dodatek. Nato smo pomagali upokojencem, ki bodo prejeli za 4,5 odstotka višje pokojnine. V naslednjem koraku bomo pomagali revnim zaposlenim. V petek se bomo namreč na Ekonomsko-socialnem svetu pogovarjali o tem, kako bomo minimalno plačo v kratkem povišali na vsaj 850 evrov neto. Pomagali bomo tudi podjetjem, da ne bo prišlo do odpuščanj. Pripravljamo shemo pomoči za čakanje na delo in za skrajšan delovni čas. Ob tem ni zanemarljivo, da so se kljub višjim cenam energentov, ljudem, ki imajo skupne kotlovnice, položnice ponekod celo prepolovile. Skratka na vseh segmentih je ta vlada pri soočanju z draginjsko krizo med najuspešnejšimi v Evropi,” je z delovanjem sedanje koalicije zadovoljen Mesec.

Po njegovih besedah bo naslednje leto reformno. “Reforme se že pišejo. Dolgotrajno oskrbo bomo postavili na način, da bomo lahko nanjo v prihodnje računali vsi državljani in državljanke. Pripravljamo stanovanjsko politiko, da mladim ne bo več treba razmišljati o tem, ali živeti pri starših ali se odseliti v tujino, ker si stanovanj pri nas ne morejo privoščiti. Postavljamo tudi pokojninsko reformo, da dobimo do leta 2050 pokojninski sistem, na katerega se bomo lahko zanesli. Prav tako pripravljamo davčno reformo, da bomo država družbene in solidarne pravičnosti,” je še povedal Mesec.

O tem, na katerih točkah prihaja v koaliciji do razhajanj, predsedniki treh vladnih strank na novinarski konferenci niso želeli govoriti. “V današnji razpravi smo večino časa iskali skupne točke in skupne rešitve. Seveda smo soočili tudi različne poglede na nekatere točke in s tem ni nič narobe, saj je koalicijski vrh namenjen tudi temu. Zato, da bomo v prihodnje našli boljše rešitve. V tej koaliciji bo vedno prostor za demokratičen dialog. V sedanji fazi iskanja rešitev pa se mi zdi  popolnoma neproduktivno, da bi o tem, kje so bili različni pogledi, razglabljal v javnosti,” je dejal premier Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje