Vrača se MENT, ki bo prestolnico znova spremenil v koncertno prizorišče

Kultura 04. Jun 202217:44 0 komentarjev
Festival MENT
Maša Gojić/MENT

Osma edicija, trije dnevi, petnajst lokacij in osemdeset nastopajočih iz petindvajsetih držav. To je kratek povzetek letošnjega festivala MENT, ki se med 8. in 10. junijem po lanskoletni okrnjeni izvedbi vrača v polnem formatu.

Od srede do petka se na ljubljanska prizorišča vrača priljubljeni glasbeni festival MENT. Tridnevni showcase festival, za katerega obiskovalci pogosto trdijo, da je programsko razpršen in bogat, a znotraj tega izredno domač, bo po besedah festivalskega vodje za stike z javnostjo Jaše Bužinela letos znova zaživel v polni obliki. “Lanska izvedba je bila ultimativno koronska, razpotegnjena na več dni, z veliko manjšo kapaciteto in seveda vsemi omejitvami. Realizacija je bila težka, ampak je šlo skozi, letos pa se vsekakor vračamo praktično večji in skoraj bolj ambiciozni kot pred korono,” je opisal.

Obiskovalci festivala se bodo tako znova lahko podali na večerno vandranje med različnimi koncertnimi prizorišči, od Kino Šiške, klubov na Metelkovi, Cankarjevega doma, Kluba K4, Zorice, Stare mestne elektrarne in Orto bara. Ljubljana sama bo postala koncertno prizorišče, na katerem bo nastopalo osemdeset izvajalcev iz petindvajsetih držav.

“Čeprav MENT kot festival večinoma izpostavlja še neuveljavljene skupine, nam vsako leto vseeno uspe dobiti tudi kakšno mednarodno bolj odmevno ime in letos je naš glavni gost Yves Tumor. To je ameriški kantavtor, ki ima že precej solidno mednarodno odmevnost, je praktično umetnik s svetovnim slovesom in veseli smo, da bo v sredo otvoril festival,” predstavi Bužinel.

Med ostalimi glasbenimi izvajalkami in izvajalci izpostavi lepo mero mladih in vzhajajočih talentov, med njimi ukrajinsko hip hop zvezdnico Alyono Alyono in francosko eksperimentalno pop izvajalko Oklou, pa obetajoče slovenske izvajalce, recimo mariborsko trap hip-hop zasedbo .travnik, pop izvajalko Zevin in raperko Sahareyo.

“Kljub temu da zaradi poudarka na mlajših ustvarjalcih morda deluje, da je festival vseeno bolj namenjen mladim, je program vsako leto res široko zastavljen in pokrije praktično vse okuse. Skoraj težko bi rekel, da je festival generacijsko profiliran,” opiše Bužinel in opozori še na mnoge jazzovske, eksperimentalne, sodobne in folkovske programske poudarke. “Mogoče se MENT od podobnih showcase festivalov razlikuje ravno v tej programski širini, zaradi katere lahko privabi praktično vse starostne skupine.”

Festival MENT
Kaja Brezočnik/MENT

Po tem, ko so morali lani zaradi koronskih omejitev odpovedati mednarodni konferenčni del festivala, bo tudi ta letos obsežen. Povezali so se z elektronskim festivalom iz Gradca Elevate, ki bo kuriral petkov program v ‘štirki’ in Zorici, obenem pa bosta ustanovitelja festivala Roland Oreski in Bernhard Steirer na konferenci predstavila svojo festivalsko pot. Povezali so se tudi z domačim festivalom Druga godba, ki bo v petek prevzel program v klubu Channel Zero, hkrati pa bo programski vodja festivala Bogdan Benigar predstavil svojo tridesetletno festivalsko izkušnjo.

Isti dan bodo v sodelovanju s festivalom Radia Študent Tresk na Trgu francoske revolucije pred Križankami organizirali mednarodni sejem neodvisnih glasbenih založnikov. “Tudi to je posebnost, da se bo letos konferenčni del festivala in z njim več sto mednarodnih delegatov v petek premaknil v sam center mesta. Tudi s tem skušamo nekako poživiti mestno dogajanje,” je opisal Bužinel.

Na konferenci imata posebne sklope tudi elektronska glasbena scena in sodobne tehnologije, v sklopu katerega bodo z mednarodnimi gosti preizpraševali glasbeno industrijo v kontekstu Web3 oziroma tretje generacije interneta.

Celoten festivalski in konferenčni program je dostopen na spletni strani festivala MENT.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!