Vrečko odgovarja na kritike: Ne gre za ukinitev, za nami so strokovni argumenti

Kultura 24. Okt 202215:50 4 komentarji

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je odzvala na nasprotovanje predstavnikov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki menijo, da želi z združitvijo Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve slednjega "likvidirati". Pravi, da so za združitev obeh muzejev podani strokovni razlogi, saj samostojno delovanje te institucije ni "racionalno". Obenem je napovedala, da ne bo trpelo raziskovalno in muzejsko delo niti delo kustosov v obeh institucijah. Argumente za odločitev so pripravljeni na morebitni nujni seji odbora za kulturo, ki jo je že zahtevala SDS, tudi javno pojasniti, je dodala.

Predlog ministrice za kulturo Aste Vrečko o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod je naletel na buren odziv Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Kot smo poročali, so predsednik združenja Lojze Peterle, predsednik SDS in član predsedstva VSO Janez Janša ter predsednik SLS Marko Balažic odločitev opisali kot “likvidacijo Muzeja slovenske osamosvojitve”, poslanska skupina SDS pa je že vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za kulturo, na kateri želijo razpravljati o napovedi ministrstva za kulturo.

Ministrica Vrečko je v odzivu na nasprotovanje poudarila, da omenjeni deležniki uporabljajo napačne izraze, ko pravijo, da želi ministrstvo za kulturo Muzej slovenske osamosvojitve ukiniti. “Tukaj želim jasno povedati, da ne gre za nobeno ukinitev muzeja. Gre za združitev dveh institucij – Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije,” je opisala in poudarila, da bodo ob združitvi ohranjena delovna mesta kustosov in strokovnih sodelavcev v obeh muzejih.

“Za združitev so podani tudi strokovni razlogi. Muzej slovenske osamosvojitve je bil osnovan kot ločena ustanova kljub številnim pozivom strokovne javnosti, da že imamo institucije in muzeje, ki pri nas zelo dobro pokrivajo področje slovenske osamosvojitve. Sam muzej nima zbirke, ampak naj bi delo temeljilo na pokrivanju in ukvarjanju se z zbirkami drugih institucij,” je opisala ministrica Vrečko. “Ocenjujemo, da to ni racionalno in ravno zaradi tega smo se na ministrstvu odločili, da instituciji združimo. Pri tem želim vsekakor poudariti, da raziskovalno in muzejsko delo ter delo kustosov ne bo trpelo, saj gre za združitev dveh institucij,” je napovedala in poudarila, da so samostojnemu Muzeju slovenske osamosvojitve ob ustanovitvi nasprotovale tudi veteranske organizacije. “Proti so bile tudi veteranske organizacije, ki so svoje misli zaskrbljenosti ravno zaradi razlogov, ki sem jih naštela, že poudarile,” je dodala.

Nov javni zavod, čigar imena ministrica Vrečko še ne razkriva, naj bi tako pokrival široko področje od novejše zgodovine do sodobnosti, ki bo zajemalo sedanji področji obeh muzejev. Ministrica Vrečko je dodala, da je v muzejski stroki nekako stalnica, da se omenjena področja pokrivajo na tak način.

“Prepričani smo, da so strokovni argumenti za nami in bomo ob morebitni nujni seji odbora za kulturo to z veseljem tudi pojasnili,” je napovedala in dodala, da je nasprotovanje dela javnosti sicer demokratično in s tem nimajo težav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje