Začel se bo Ljubljanski mednarodni filmski festival

Kultura 10. Nov 202112:11 > 11. Nov 2021 08:32
Liffe
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) je v 32. izdaji hibriden. Po besedah programskega direktorja Simona Popka bodo vse filme prikazali v kinodvoranah, poskrbeli pa so tudi za to, da bo večje število filmov dosegljivo na spletu. Kot je pred odprtjem povedal, upa, da ga bodo lahko v tej obliki pripeljali do konca. Festival bo v Cankarjevem domu odprla projekcija filma Pravi moški režiserke Marie Schrader. Letošnji program obsega 79 celovečernih in 16 kratkih filmov.

Zaradi poslabšanja zdravstvenih razmer bodo dvorane polovično zasedene, zagotovili so dodatne projekcije, več filmov bo dostopnih na spletu. Po Popkovih besedah so zagotovili po dve dodatni projekciji za filma Vzporedni materi režiserja Pedra Almodovarja in Francoska depeša režiserja Wesa Andersona ter dodatno projekcijo za film Inventura režiserja Darka Sinka.

V predprodaji je bilo največ zanimanja za filme v programu Predpremiere – Benedetto Paula Verhoevena, Junaka Asgharja Farhadija, film Spencer v režiji Pabla Larraina ter filma Nesrečni fuk ali Nori pornič, ki ga je režiral Radu Jude, in Drive my Car, katerega režijo podpisuje Ryusuke Hamaguchi.

Kot je še povedal Simon Popek, kljub rezu, ki ga je povzročila epidemija covida-19, zanimanje za film ostaja. Tudi jesenske projekcije v CD so beležile dober obisk, zato ga navdaja optimizem. Meni, da so ljudje siti televizijskih zaslonov. Ob tem dodaja, da je seveda še “čutiti neko rezervo”, predvsem najverjetneje pri starejši populaciji.

V predprodaji letos prodali manj vstopnic

Vstopnic za Liffe je bilo v predprodaji letos prodanih nekoliko manj, kot je bilo običajno v letih pred epidemijo, ko jih je bilo v predprodaji prodanih 60 odstotkov. Meni, da se bodo ljudje za nakup vstopnic letos glede na negotovo situacijo odločali v zadnjem hipu. V petek se bo ponovno sestala vlada in odločala, kako naprej in morda bodo lahko v kinodvoranah izpeljali le polovico festivala, je razmišljal Popek in dodal, da se bodo zaradi takšne situacije ljudje verjetno za nakup odločali tik pred zdajci.

Seveda lahko tako ostanejo tudi praznih rok, če bi denimo želeli videti katerega od filmov, za katerega vlada več zanimanja, opozarja Popek in dodaja, da je v primeru odpadlih projekcij logistika jasna, poleg tega je vstopnice mogoče tudi zamenjati.

Liffe bo do 21. novembra potekal na ustaljenih lokacijah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu. Program bo v celoti potekal v kinodvoranah, zaradi novih ukrepov in ker želijo Liffove filme približati čim širšemu občinstvu, bodo organizatorji preko videa na zahtevo namesto napovedanih 16 celovečercev ponudili 44 filmov.

Kot je še povedal Popek, bo Liffe v danih razmerah skušal potekati kar se da normalno z vsemi spremljevalnimi dogodki, ki jih je v danih pogojih mogoče izpeljati. Nekatere bodo tudi preselili na splet, ob tem pa upajo, da bodo festival v hibridnem formatu pripeljali do konca.

Za nagrado vodomec se letos poteguje deset filmov, med njimi že omenjeni Sinkov celovečerec Inventura, tragikomedijo o človeku, ki spozna, da je imel o svojem življenju napačne predstave, ter mednarodno uspešni slovenski manjšinski koprodukciji Morena v režiji Antonete Alamat Kusijanović ter Telesce Laure Samani. Fokus festivala bo na kinematografiji Gruzije, festivalska retrospektiva Prepovedane ženske bo predstavila filme, ki so bili podvrženi cenzuri, s štirimi filmi pa se bodo poklonili preminulemu francoskemu igralcu Jeanu-Paulu Belmondu.