Znan dobitnik Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko leta

Kultura 30. Sep 202220:25 0 komentarjev
Borut Živulović/BOBO

Uroš Zupan je s knjigo Znamenja v kroženju letošnji dobitnik Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko leta. Nagrajenca so razglasili nocoj v Cankarjevem domu, kjer so se predstavili še ostali štirje nominiranci: Jure Gantar, Tomaž Grušovnik, Irena Štaudohar in Goran Vojnović. Nagrado bodo podelili v soboto na Trubarjevi domačiji v Rašici.

“Zbirka esejev o osebno formativnih znamenjih ob srečevanju s 15 slovenskimi pesniki, eden od njih je odkrito samorefleksivni pesnik sam, je Zupanova pesniška avtobiografija, pesnikov ‘osebni zemljevid’ slovenske poezije in fenomena poezije ‘kot enega redkih rezervoarjev, ki ohranjajo človečnost’,” je o nagrajeni knjigi zapisala žirija.

V njej se Uroš Zupan, ki je po oceni žirantov temeljito razgledan po književnosti in še posebej natančno po slovenski poeziji, izbranim vrhunskim pesmim bliža izključno kot pesnik, “ograjen od utečenih interpretativnih modelov ‘plemena’ literarnih teoretikov in filozofov, ki izhajajo iz vnaprej znanih tez in jih utemeljujejo ‘s slabo poezijo'”.

Znamenja v kroženju so knjiga zaljubljenca v poezijo, ki svojo drzno izvirnostjo “branja pesmi skozi izkušnjo, skozi življenje” ne izpisuje le “zgoščenega navodila za branje poezije”, ampak se tej “vrhunski duhovni disciplini” predvsem razkošno pesniško poklanja, je še presodila žirija.

Žirijo so sestavljali Ifigenija Simonović kot predsednica ter Nada Šumi, Vlado Motnikar, Manca Košir in Žiga Valetič.

Kulturno društvo Marjan Rožanc, ki nagrado podeljuje, pa se je ob letošnji 30-letnici nagrade prvič odločilo še za častno nagrado. Prejme jo Manca Košir za tridesetletno delo pri nagradi, še zlasti pa za sedem knjig pisemskih esejev, ki jih je objavila pri Mladinski knjigi in ki po oceni društva predstavljajo posebno zvrst esejistike in dopisovanja z izjemnimi posamezniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!