Ponovna zahteva ZN za odpravo ameriškega embarga na Kubo

Novice 04. Nov 202209:02 2 komentarja
Združeni narodi, zastava
Profimedia

Generalna skupščina ZN je v četrtek z veliko večino 185 glasov zahtevala, da ZDA odpravijo gospodarski embargo proti Kubi. Komunistična vlada Kube je to resolucijo predlagala vsako leto od leta 1992 in vsakič jo je potrdila velika večina držav članic ZN.

Zadnja resolucija je bila sprejeta v četrtek z dvema vzdržanima glasovoma, predstavnika ZDA in Izrael pa sta glasovala proti. Brazilija in Ukrajina se nista opredelili. Slovenija je skupaj s članicami EU glasovala za odpravo embarga.

V času otoplitve odnosov med ZDA in Kubo pod takratnim predsednikom Barackom Obamo so se ZDA vzdržale glasovanja o resoluciji proti embargu.

Pod vodstvom Donalda Trumpa so ZDA spet glasovale proti resoluciji, Trump pa ni le razveljavil večino ukrepov, ki jih je sprejel Obama za izboljšanje odnosov, temveč je embargo še razširil in okrepil.

Demokrat Joe Biden, ki je bil Obamov podpredsednik, je med predsedniško kampanjo leta 2020 sicer govoril o opustitvi Trumpovega kaznovalnega pristopa do Kube. Vendar pa njegove politike ni bistveno spremenil, odkar je januarja 2021 nasledil Trumpa.

Šest desetletij star embargo je namerno dejanje gospodarske vojne z učinki, ki so enakovredni stalni pandemiji, stalnemu orkanu, je v Generalni skupščini dejal kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez.

Dejal je, da je Washington z zaostritvijo embarga s strani Trumpove administracije leta 2019 obleganje Kube še stopnjeval in ga popeljal v še bolj kruto in nečloveško razsežnost, da bi kubanskim družinam namenoma prizadel čim večjo škodo.

Zunanji minister je ob tej priložnosti pozval Bidna, naj se glede Kube jasno odreče Trumpu. “Sedanja ameriška vlada nima lastne politike do Kube. Deluje iz inercije in nadaljuje nečloveško politiko največjega pritiska, ki je bila uvedena v času predsedovanja Donalda Trumpa,” je dejal.

Škoda, ki jo je kubansko gospodarstvo utrpelo zaradi embarga v prvih 14 mesecih Bidnove vlade, je znašala 6,35 milijarde dolarjev oziroma več kot 15 milijonov dolarjev na dan, je dejal Rodriguez.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje