Giuliani z začasno prepovedjo opravljanja odvetniškega poklica v New Yorku

Novice 24. Jun 202120:57 0 komentarjev
Rudy Giuliani
Reuters

Rudy Giuliani, nekdanji zvezni tožilec in odvetnik bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je dobil začasno prepoved opravljanja pravniškega poklica na območju zvezne države New York. Med letoma 1994 in 2001 je bil odvetnik tudi župan New Yorka.

Rudy Giuliani je začasno prepoved opravljanja pravniškega poklica na območju New Yorka dobil zaradi izjav, ki jih je podajal, potem ko je Donald Trump lani novembra izgubil volitve in ni priznal poraza, ampak trdil, da so mu volitve ukradli s prevaro.

“Obstajajo neovrgljivi dokazi, da je Giuliani dajal dokazano lažne in zavajajoče izjave sodiščem, zakonodajalcem in širši javnosti, ko je bil odvetnik bivšega predsednika Donalda Trumpa in Trumpove kampanje, v zvezi s Trumpovim neuspešnim poskusom ponovne izvolitve leta 2020,” je sklenilo newyorško sodišče.

Sodišče je dodalo, da takšno obnašanje neposredno ogroža javni interes in zahteva začasni odvzem dovoljenja za opravljanje pravniškega poklica.

Odločitev sodišča je velik udarec za nekoč uglednega tožilca in politika, ki se je povezal s Trumpom in zanj med drugim skušal vplivati na Ukrajino, da pred volitvami 2020 uvede preiskavo vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Giulianijeva odvetnika John Leventhal in Barry Kamins sta sporočila, da sta nad odločitvijo sodišča razočarana med drugim zato, ker sodišče Giulianiju ni omogočilo zagovora. Zagotovila sta, da Giuliani ne predstavlja nobene nevarnosti za javni interes ter izrazila prepričanje, da bo dovoljenje dobil nazaj, ko bodo zadeve prestale temeljit pregled.

Giuliani se bo znova znašel na sodišču, tokrat v Washingtonu kot obtoženec v tožbi podjetja za izdelavo volilnih strojev Dominion. Podjetje ga toži zaradi obrekovanja in zahteva več kot milijardo dolarjev odškodnine, ker da je brez dokazov govoril, da so bili stroji prirejeni v prid Joeja Bidna, s čimer je podjetju povzročil poslovno škodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!