V Sloveniji uvajamo evropsko digitalno potrdilo

Koronavirus 24. Jun 202113:55 > 25. Jun 2021 07:08 1 komentar
mejni prehod
Borut Živulović/BOBO

Dan po vzpostavitvi cepilnih mobilnih enot je minister za zdravje Janez Poklukar sporočil, da Slovenija uvaja evropsko digitalno covid potrdilo. Potrdila bodo cepljenim poslali tudi po pošti, saj veliko ljudi nima dostopa do portala zVEM. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je spregovorila o mešanju cepiv, o čemer še ni na voljo dovolj raziskav, direktorica NLZOH pa o različicah SARS-CoV-2.

Ta teden se je začelo cepljenje v t. i. mobilnih enotah. V Ljubljani ga organizira največji slovenski koncesionar, na Štajerskem pa Zdravstveni dom Maribor na več lokacijah. Preverite, kje se lahko v teh dneh cepite v mobilnih enotah brez najave.

Odslej mogoče pridobiti evropsko digitalno covidno potrdilo

“Ko je govora o digitalnem potrdilu, je treba povedati, da je današnji dan praznik, saj uvajamo evropsko digitalno potrdilo. V polni meri bo sistem seveda zaživel v naslednjih dneh oziroma naslednji teden. Slovenija bo torej v skladu z zavezami pristopila k izvajanju,” je naznanil minister za zdravje Janez Poklukar, ki ga veseli, da se je EU pri tem poenotila.

Digitalno covid potrdilo je enotno in za vse državljane brezplačno, uveljavlja pa PCT pogoje. “Beseda digitalno se nanaša predvsem na dejstvo, da ga je mogoče digitalno preveriti, ne glede na to, v kakšni obliki je,” je poudaril zdravstveni minister.

Za vse tiste, ki še nimajo dostopa do portala zVEM, predvidevajo, da bodo 30. junija po pošti poslali potrdila vsem, ki so bili polno cepljeni. Nekaj dni pozneje bodo potrdila po pošti poslali tudi vsem, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, je napovedal Poklukar. Šlo bo za enako potrdilo, kot bi ga pridobili na portalu zVEM, le da bo v papirnati obliki. Tako bodo po pošti poslali približno 600.000 potrdil, cena za posamezno pošiljko pa je 0,65€.

Prav tako bo potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju mogoče natisniti v večini lekarn, in sicer za največ dva evra.

“Enoten element potrdila je QR koda, ki je lahko na papirju ali v mobilnih napravah. Koda zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno oziroma nepopolno. To je pomembno, saj tako na potovanju ne boste v skrbeh, ali je vaše potrdilo v pravi obliki, ali bo kdo vanj podvomil, ali na njem kaj manjka … z enotno formo te skrbi odpravljamo. Svojega zdravnika ne boste rabili prositi, da s podpisom in žigom jamči, da ste potrdilo prejeli na zVEM.”

Kot je pojasnil Poklukar, se mora posameznik za pridobitev EU digitalnega covidnega potrdila najprej prijaviti v sistem zVem, kjer bodo njegovi dokumenti vidni na vrhu na vstopni strani. Potrdilo se odpre v novem oknu, prenesemo pa ga lahko s klikom na gumb “prenesi”. Ta možnost bo na voljo že z današnjim popoldnevom, minister pa se je že vnaprej opravičil za morebitne težave v tem še testnem obdobju. Do naslednjega tedna, torej do 1. julija, bi vse moralo delovati brez problemov.

Tudi če boste imeli EU digitalno covidno potrdilo, bo še vedno treba preveriti pogoje za vstop v posamezno državo članico, saj imajo te različne zahteve. Nekatere sprejmejo že samo hitri test, testi veljajo različno dolgo ipd., je izpostavil Poklukar.

V Sloveniji še vedno močno prevladuje različica alfa

Kot je povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, v Sloveniji prevladuje alfa različica SARS-CoV-2 (nekdaj angleška različica). Število potrjenih primerov različice alfa je preseglo 10.000. Do zdaj smo potrdili 29 primerov različice beta in sedem primerov gama različice.

Delta različico, ki trenutno povzroča največ skrbi, pa so pri nas do zdaj potrdili v 18 vzorcih. V naslednjem tednu bodo posekvencirali vse pozitivne PCR-teste, da se bodo prepričali, da imajo realno sliko o tem, koliko je pri nas res delta različice. Ta teden so uporabili 20 odstotkov pozitivnih testov.

V Veliki Britaniji v zadnjem tednu beležijo 60.000 primerov okužb z delta različico, velike številke pa beležijo tudi v drugih državah. Med bolj prizadetimi državami je Rusija, ki je pri 36 odstotkih testov ugotovila, da gre za delto različico. Kar vzbuja skrb v Sloveniji, je, da potrjeni primeri delta različice niso povezani s potovanjem, zato so okrepili sledenje primerom.

Mešanje cepiv in cepljenje otrok

Mešanje cepiv je bilo z raziskovalnega stališča zanimivo že pred covidom-19, je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović. Še posebej je to postalo zanimivo, ko so nekatere države omejile cepljenje s cepivom proizvajalca AstraZeneca. Postavilo se je vprašanje, kako ljudi, ki so pri prvem odmerku prejeli to vektorsko cepivo, cepiti naprej.

Britanska raziskava je pokazala, da je neželenih stranskih učinkov takoj po cepljenju več, ko gre za mešanico vektorskega in mRNA cepiva. V nobenem primeru pa ni šlo za kakšen resen neželeni učinek. Še številne druge raziskave kažejo v smer, da bo z mešanjem cepiv mogoče povečati imunski odziv.

Evropska agencija za zdravila (EMA) svojega stališča glede cepljenja še ni spremenila. Če bi nekdo izrecno želel, da dobi drugi odmerek drugega proizvajalca, gre za neuradno rabo zdravila, je razložila Bojana Beović, pri tem pa se vsa odgovornost prenaša na osebo, ki je cepljena, in osebo, ki cepi. “Zaenkrat tovrstnega cepljenja ne moremo priporočiti, a vprašanje je, kaj bodo pokazale nadaljnje raziskave,” je dejala.

Opozorila je tudi na izjavo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), v kateri je pisalo, da se cepljenje otrok in mladostnikov ne priporoča. Ta stavek je bil precejšnje presenečenje, saj je ekspertna skupina za cepljenje pri WHO pred tem dejala, da se mladostnike med 12. in 15. letom cepi s Pfizerjem, a da priporočajo, da se prvo cepi bolj rizične skupine, in šele nato otroke. To izjavo so s spletne strani naknadno umaknili, ostaja pa samo še priporočilo ekspertne skupine.

Veljavni ukrepi

Vlada je na današnji seji sprejela nekatere spremembe odlokov. Tako kot je veljalo doslej, še vedno velja, da so maske obvezne v notranjih prostorih, zunaj pa, ko ne velja pogoj PCT in ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. Zbiranje je še vedno omejeno na 50 ljudi, ljudje, ki se zbirajo v notranjosti, pa morajo nositi maske. Prva kategorija organiziranih shodov so tisti v notranjosti, pri čemer je potreben pogoj PCT in zaščitna maska, ni pa omejeno število oseb.

Ko pa je govora o zbiranju na prostem, se loči zbiranje do 100 oseb in nad 100 oseb. Pri prvem maske niso potrebne, prav tako ne pogoj PCT. Upoštevati je treba, da je potrebnih 10 m2 na eno osebo in medosebna razdalja 1,5 metra. Ko pa se naenkrat zbere več kot 100 oseb, je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Med izjeme pri nošenju mask v zaprtih prostorih po novem sodijo govorniki, ki pa morajo izpolnjevati pogoj PCT, tako kot vsi drugi udeleženci v prostoru. Prav tako morajo vzdrževati dva metra razdalje od drugih oseb v prostoru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje