Mobilne cepilne enote: preverite, kje se lahko cepite

Cepljenje v Tivoliju
N1

Začelo se je cepljenje tudi v t. i. mobilnih enotah. Za tiste, ki se želijo cepiti, so na voljo dodatne enote v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju. V prestolnici sta bili do popoldneva cepljeni 102 osebi.

Minister za zdravje Janez Poklukar in nacionalni koordinator za kampanjo cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin sta včeraj napovedala začetek cepljenja v mobilnih enotah po Sloveniji. Te bodo različne in odvisne od razmer v posameznih lokalnih okoljih. Ponekod bodo nadaljevanje zdajšnjih vstopnih točk za testiranje, drugod bodo šle na teren posebne enote, odvisno od razmer in zmožnosti.

Danes se je cepljenje, pri organizaciji katerega sodelujejo tudi koncesionarji, v mobilnih enotah začelo v Ljubljani in Mariboru, predvidoma naj bi potekalo tudi na Ptuju. “Cepimo se, cepimo se, in še enkrat, cepimo se,” je med drugim pozval minister Poklukar.

Prvi dan zanimanje za cepljenje majhno

V parku Tivoli je bilo do 12. ure cepljenih 20 oseb, v popoldanskem terminu 60, na cepilnem mestu v Vilharjevem podhodu med 14. in 16. uro pa 22 oseb, je povedal pomočnik direktorja za organizacijo dela Zdravstveni zavod Zdravje Miha Plank. Podatkov o tem, koliko ljudi je bilo cepljenih popoldan v Filipovem dvorcu, še ni.

Če se bo večal interes za cepljenje, so pripravljeni tudi povečati število mobilnih enot po celi Sloveniji. Kljub majhnemu interesu v prvem dnevu množičnega cepljenja v Ljubljani, je Plank dejal, da so majhen odziv pričakovali. Krivdo za to pripisuje visokim temperaturam ter slabi in pozni promociji množičnega cepljenja.

“Ko sem prišel na lokacijo, sem se prišel samo testirati za službo, in me je kar presenetilo, da je tukaj na voljo tudi cepljenje. Šel sem se pozanimati, videl, da je na voljo tudi Johnson. S tem cepivom sem se hotel cepiti, ker je samo en odmerek,” nam je v bližini cepilne mobilne enote Tivoli povedal posameznik, ki cepljenja za tisti dan ni imel v načrtu.

Možnost pridobitve potrdila

Ker mora biti cepivo proti covidu-19 pravilno hranjeno, ga na mobilne lokacije dovažajo v manjših količinah, kjer ga hranijo v prenosnih hladilnikih. Po potrebah ga nato dodatno dostavljajo z matične lokacije v Vilharjevem podhodu, kjer jih shranjujejo v hladilnikih.

Vsem, ki se bodo cepili na njihovih cepilnih mestih, bodo omogočili tudi covidno potrdilo. Organizirali so se tako, da bodo osebe dali v register, te pa bodo po dveh dneh od prejema vseh odmerkov potrdilo lahko prevzele osebno ali po pošti, je še dodal.

Cepljenje sicer izvajajo na vseh lokacijah, kjer so do sedaj že izvajali testiranje s hitrimi antigenskimi testi, poleg teh pa bodo dodajali tudi dodatna mobilna cepilna mesta. “Začeli smo v Ljubljani, od jutri naprej pa bomo tudi še v Kamniku, potem dodajamo še Šenčur, Brda in tako naprej,” je dodal Plank. Edina lokacija, kjer vzporedno ne opravljajo hitrih testov, je Filipov dvorec.

V Ljubljani cepljenje v t. i. mobilnih enotah organizira Zdravstveni zavod Zdravje. Lokacije in termini cepljenja za prihodnje dni so:

– Parkirišče Tivoli (Janssen): v soboto (26. 6.) od 9.00 do 12.00.

– Vilharjev podhod (Pfizer-BioNTech): jutri (24. 6.) od 14.00 do 17.00 ter v soboto (26. 6.) od 11.00 do 14.00.

– Filipov dvorec ( Pfizer-BioNTech): danes (23. 6.) od 17.00 in 19.00, jutri (24. 6.) od 8.00 do 10.00 in od 17.00 do 19.00 ter v soboto (26. 6.) od 8.00 do 11.00.

Cepljenje bo potekalo tudi v kamniškem domu kulture s cepivom proizvajalca Janssen jutri (24. 6.) od 7.30 do 14.30.

Zdravstveni dom Maribor, ki je doslej organiziral cepljenje v dvorani Leona Štuklja, ta teden prav tako organizira cepljenje z možnostjo izbire cepiva na teh lokacijah:

– Občina Starše (Dnevni center aktivnosti/Starše ali Marjeta na Dravskem polju 3a): danes (23. 6.) od 16.30 do 18.30.

– Občina Kungota (Hiša vseh generacij Kungota): jutri (24. 6.) od 14.00 do 16.00.

– Občina Hoče – Slivnica (Kulturni dom Hoče): jutri (24. 6.) od 14.00 do 16.00.

– Občina je Miklavž na Dravskem polju (Kulturni dom): jutri (24.6.) od 16.30 do 18.30.

– Občina Rače-Fram (Gasilski dom Rače): jutri (24.6.) od 16.30 do 18.30.

– Občina Ruše, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi (Športni park Ruše): jutri (24.6.) od 14.00 do 18.00.

Za cepljenje v mobilnih enotah na Ptuju od pristojnih še čakamo informacijo, kje in kdaj poteka.

Cepljenje proti covidu-19 Cepljenje proti covidu-19
Bobo
Cepljenje proti covidu-19 Cepljenje proti covidu-19
Bobo
Cepljenje proti covidu-19 Cepljenje proti covidu-19
Bobo