44 odstotkov upokojencev še ni uporabljalo interneta

Slovenija 01. Okt 202107:11 > 09:22 0 komentarjev
razprodaja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Mednarodni dan starejših, 1. oktober, bo izpostavil aktualne teme, ki se nanašajo na starejše. Med njimi je tudi vprašanje uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Geslo tokratnega dneva je namreč Digitalna enakost za vse starosti.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v poslanici ob mednarodnem dnevu zapisal, da je celostna skrb za starejše osrednja prednostna naloga ministrstva. Pomemben vidik pri tem po njegovih besedah predstavlja tudi digitalna vključenost starejših.

Po njegovih navedbah si na ministrstvu prizadevajo, da bi sodobna tehnologija starejšim v večjem obsegu prinesla koristi na vseh področjih življenja. Pomen napredka v razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologij poudarja tudi leta 2017 sprejeta strategija dolgožive družbe. Sodobna tehnologija lahko po njegovih navedbah starejšim omogoči aktivnejše preživljanje starosti.

Eden od ciljev letošnjega mednarodnega dneva je ozaveščanje o pomenu digitalne vključenosti starejših, da se odpravljajo stereotipi, predsodki in diskriminacija, povezani z digitalizacijo, pri tem pa upoštevajo družbenokulturne norme in pravica do avtonomije.

Veliko starejših ne uporablja interneta

Veliko starejših od 65 let ne uporablja interneta in nimajo pametnih telefonov. Za pomoč pri uporabi teh storitev morajo prositi druge, kar pomeni ustvarjanje njihove odvisnosti od drugih. To pa je nesprejemljivo, izpostavlja Sindikat upokojencev Slovenije.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije ob letošnjem dnevu v ospredje postavljajo prizadevanja za boljšo opremljenost njihovih društev z računalniki in pametnimi telefoni. Njihovo uporabo želijo približati starejšim, zato so v ta namen ob mednarodnem dnevu pripravili izobraževanja.

Po statističnih podatkih za lani 44 odstotkov slovenskih upokojencev, starih od 65 do 75 let, še nikoli ni uporabljalo interneta, povprečje EU pa je bilo 33 odstotkov.

Tudi na svetovni ravni so po navedbah Združenih narodov (ZN) potrebni premiki, da bodo starejši bolj znali uporabljati sodobne tehnologije. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici izpostavil, da so starejši veliko več kot le ranljiva skupina prebivalstva. Imajo znanje in izkušnje, z uporabo novih tehnologij pa bodo bolj opremljeni za sodelovanje pri doseganju trajnostnih ciljev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!