60 milijonov evrov za 1.000 javnih najemnih stanovanj

Slovenija 26. Jul 202219:13 > 19:29 1 komentar
balkon
PROFIMEDIA

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo odločbe o odobritvi sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanj iz načrta za okrevanje in odpornost za 34 projektov, ki predvidevajo pridobitev skupno 1.036 javnih najemnih stanovanj. Skupna višina nepovratnih sredstev znaša 60 milijonov evrov, je danes objavilo ministrstvo.

Z evropskimi sredstvi, namenjenimi okrevanju držav po krizi zaradi koronavirusa, bodo v podravski regiji zgrajena 404 stanovanja, v obalno-kraški 166, v jugovzhodni Sloveniji 112, v koroški regiji 101, v savinjski 82, v osrednjeslovenski 80, v posavski 37, v goriški 24, v gorenjski 20 in v primorsko-notranjski regiji 10.

“Vsa pridobljena stanovanja se bodo upravičencem oddajala prek javnih razpisov in po neprofitni najemnini, s čimer bo investicija pomembno prispevala k olajšanju dostopa do primernih stanovanj v Sloveniji,” pravijo na ministrstvu. Kot so navedli, je na razpis 27 deležnikov posredovalo skupno 43 vlog za sofinanciranje projektov. Od teh je bilo 34 formalno popolnih, osem nepopolnih in ena, ki jo je komisija zaradi manjkajočih obveznih prilog zavrgla. Vseh osem vlagateljev, ki so vložili nepopolne vloge, je pravočasno in skladno z zahtevami posredovalo dopolnitve, zato je v strokovni pregled in ocenjevanje prišlo 42 vlog, ki so bile razvrščene po številu točk in po datumu vložitve vloge.

Prednost pri vrednotenju vlog so imele investicije, ki zagotavljajo energijsko najučinkovitejše rešitve. Tako bo 82 odstotkov pridobljenih stanovanj izpolnjevalo zahteve najvišjega razreda energetske učinkovitosti A1, s čimer se zagotavlja nizko porabo energije in nižje obratovalne stroške za najemnike. Z vidika spodbujanja skladnega regionalnega razvoja so se dodatne točke dodelile tudi projektom na obmejnih problemskih območjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje