Akos: V junijski oddaji Kdo vam laže? spodbujanje nasilja in sovraštva

Slovenija 04. Nov 202213:21 > 16:04 13 komentarjev
Boris Tomašič
Posnetek zaslona

Akos je v oddaji Kdo vam laže?, predvajani 28. junija, prepoznal spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja. Družba NTV24.si mora umakniti sporno oddajo v delu, kjer so prepoznali kršitev. Gre za klic gledalca in odgovor voditelja, ki je junija dvignil precej prahu, saj je o njem tekla debata tudi v parlamentu.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je v inšpekcijskem nadzoru zoper izdajatelja televizijskega programa Nova24TV, družbo NTV24.si, prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb (ali člana take skupine) na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja. S tem je bil kršen zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Sporna je bila oddaja Kdo vam laže?, ki so jo predvajali 28. junija. Takrat je v oddajo, ki jo vodi Boris Tomašič, poklical gledalec, ki je pozval k obračunu z orožjem. “Za boj, da dobimo nazaj Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračuna. Ker tukaj drugega ni. Sila zahteva silo,” je gledalec povedal med vklopom v studio. Na njegove besede se je odzval Tomašič: “Ja, jaz sem že pred časom rekel: Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli. Bojim se, da bo to res, ker drugače – vidite, kaj delajo in nas bodo podjarmili in ni zastonj Cankar pisal, da smo hlapci, če bomo to dovolili.”

Akos je zavezancu z odločbo naložil ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in sicer mora zavezanec umakniti predmetno oddajo, v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev. Poleg tega oddaje v tem delu ne sme predvajati na televizijskem programu Nova24TV in ne na morebitni drugi avdiovizualni medijski storitvi, ki je pod njegovo uredniško odgovornostjo, v svojem televizijskem programu pa mora objaviti izrek odločbe, so sporočili iz agencije.

NTV24.si mora tudi oblikovati smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva, ki bodo temeljile na zakonskih določbah in ugotovitvah inšpekcijske odločbe, z obema aktoma pa v nadaljevanju tudi seznaniti novinarje in druge odgovorne osebe. Prav tako mora NTV24.si v predpisanem roku, najkasneje v roku tridesetih dni od vročitve odločbe, obvestiti agencijo o odpravljenih nepravilnostih in sprejetih ukrepih.

Tomašič ugotovitve Akosa v celoti zavrača. “Gre za politično zlorabo organa,” je zapisal v odzivu za STA ter dodal, da ugotovitve ne odražajo dejanskega stanja. Napovedal je še, da bodo sprožili upravni spor in dokazali neutemeljenost odločbe.

Tomašič trdil, da ni pozval k nasilju

Posnetek je junija dvignil precej prahu, saj so ga predvajali tudi v državnem zboru. Točneje, predvajala ga je poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, ki je takrat dejala: “Ta pogovor, ki ščuva k nasilnemu pregonu vlade z oblasti, je, milo rečeno, srhljiv in je tudi že predan policiji. Ščuvanje k nasilju je namreč hudo kaznivo dejanje in to veste tudi vi, ne samo mi, vsi v tem zboru to vemo. Dva dni nazaj smo v tem zboru govorili o totalitarnih režimih, o grozi totalitarnih režimov, o političnem nasilju. Ali zdaj k temu ščuvajo na vaši Nova 24 TV,” je poslanka vprašala kolege iz SDS. Tomašič pa je takrat za N1 povedal, da ne ve, kaj je narobe z izjavo “Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli”, da pa si je parlament privoščil nedopusten pritisk. “Skrajno neprimerno in nedemokratično je, da se DZ ukvarja z enim medijem in izvaja politični pritisk, sploh pa, da se s tem ukvarja vladajoča večina,” je poudaril. Po Tomašičevih navedbah ravnanja DZ ni mogoče razumeti drugače kot poskus cenzure in utišanja Nove24 TV, ki da je edina kritična do oblasti. Ob tem je dodal, da ni pozval k nasilju in da vedno govori, da se zadeve rešujejo na volitvah in ne na silo.

Z Akosa so sicer sporočili, da pri svojem delu zaznavajo povečanje različnih pojavov nestrpnosti oziroma diskriminacije v informativnih programskih vsebinah avdiovizualnih medijskih storitev, predvsem v televizijskih programih. Agencija zato javnost in izdajatelje medijev opozarja, da je na podlagi 9. člena zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah prepovedano spodbujanje nasilja ali sovraštva in ščuvanje k storitvi terorističnih kaznivih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje