Poplave prizadele Koroško, oglasil se je alarm: na pomoč tudi vojska

Slovenija 21. Jul 202318:38 > 21:49 3 komentarji
Gasilci Črna na Koroškem
Gasilci Črna na Koroškem/FACEBOOK

Petkovo popoldansko neurje, ki je prešlo državo, je precej težav ponovno povzročilo na Koroškem. Najhuje je bilo na območju Črne na Koroškem, kjer so zaradi močnih padavin nastale hudourniške poplave. Evakuirati so morali okoli 50 ljudi. V soboto bo na pomoč pri sanaciji priskočila tudi Slovenska vojska. Poplavljalo je tudi drugod na Koroškem, med drugim v Slovenj Gradcu, Dravogradu in v Kotljah.

“Razmere so katastrofalne,” so v petek popoldne na Facebooku zapisali gasilci s Črne na Koroškem. Na terenu je bilo več kot 30 operativcev, pomagale so tudi ostale enote iz Mežiške doline. “Prosim, dajte nam prostor in pazite nase,” so pozvali.

Vodja slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje Nada Jeseničnik Krajnc je povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev.

Zaradi nevarnosti plazov so v Črni na Koroškem popoldne sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi. Začasno so jih namestili v tamkajšnji gasilski in kulturni dom, zvečer pa so se lahko vrnili v svoje domove, je za N1 povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. 

“Posledice še vedno odpravljamo, kar nekaj cest je še zaprtih. Uspelo jim je rešiti hiše, preusmerili pa so tok javorskega potoka, ki je čisto zamenjal strugo,” je malo pred 22. uro za N1 še povedala županja.

V centru mesta zalilo mrliško vežico

V centru mesta je zalilo tudi mrliško vežico.

Aktivirali so tudi Slovensko vojsko, ki bo pri odpravi posledic poplav pomagala jutri. Kot je povedala županja Romana Lesjak, bo v soboto prišlo okoli 20 vojakov. “Še ogromno dela je, prišli bodo s stroji,” je dejala.

Jutri bo občino Črna na Koroškem obiskal tudi minister za obrambo Marjan Šarec z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leonom Behinom. Predvidoma bodo obiskali tudi občino Ravne na Koroškem, kjer je prav tako zalivalo hiše, kleti in dvorišča.

Težave tudi drugod na Koroškem

V petek popoldne sta močno narasli Meža in Mislinja. Na izpostavljenih mestih so še možna razlivanja, je Agencija RS za okolje zapisala na Twitterju. Naraščanje obeh rek se bo tudi v spodnjem toku kmalu ustalilo, so dodali.

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Arsa reke v večjem delu države še naraščajo. V soboto bo ob krajevnih plohah in nevihtah še možno naraščanje hudourniških vodotokov. V nedeljo pa bodo reke predvidoma še naraščale v severovzhodnem delu države in Sava v spodnjem toku, drugod pa bodo upadale.

S poplavami so se borili tudi v Bukovski vasi v občini Dravograd.

Po podatkih policije je bila zaradi zaprtega drevja zaprta cesta Ravne na Koroškem – Slovenj Gradec pri Kotljah (pot čez Sele). Zaprta je bila tudi cesta med Dravogradom in Slovenj Gradcem pri Bukovski vasi zaradi avtobusa podjetja Nomago, ki je zapeljal z vozišča. Na njem je bilo po poročanju 24ur 15 potnikov, nihče od njih pa ni bil poškodovan. S ceste je zaradi močnega deževja odneslo tudi gasilsko vozilo s cisterno.

Ivarčko jezero odrezano od sveta

Kot je za portal Koroška čveka povedal poveljnik PGD Kotlje Uroš Praznik, je na Brdinjah v Kotljah zalita hiša, Ivarčko jezero pa je odrezano od sveta.

Gasilci so z vsemi razpoložljivimi sredstvi posredovali na številnih lokacijah, so še dodali.

Hudo je bilo tudi v Slovenj Gradcu, kjer je neurje popolnoma uničilo butično kmetijo Florjan, ki je na Selah. Kot je za portal Koroška čveka povedala lastnica kmetije Lucija Slemenšek, je tisoče ur ročnega dela šlo v nič, ker je potok odnesel zemljo. Prav tako jim je zalilo klet, poškodovalo kanalizacijo in odneslo cesto ter pretrgalo optični kabel.

Močna nevihtna linija, ki je nastala nad severno Italijo, je sicer okoli 14. ure najprej dosegla zahod države in se nato pomaknila proti vzhodu. Naše kraje je prešla po petih urah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje