Po petih urah nevihtni sistem prešel naše kraje: jutri prvi dan brez opozorila?

Slovenija 21. Jul 202313:21 > 19:05 1 komentar
ARSO vreme/TWITTER

Slovenijo so v petek znova, že peti dan zapored zajela neurja. Agencija RS za okolje je za zahodni in osrednji del države prižgala rdeče opozorilo. V petih urah je nevihtni sistem prešel naše kraje, po napovedih meteorologov pa je pred nami mirnejša noč. Krajevne plohe in nevihte sicer niso povsem izključene.

Slovenijo so zjutraj in dopoldan že prešle prve nevihtne celice. Za popoldan pa so vremenoslovci znova napovedovali nevihte, ki bi lahko vztrajale vse do noči na soboto. Agencija RS za okolje je za zahodni in osrednji del države prižgala rdeče opozorilo. “Vremensko opozorilo najvišje stopnje bomo razširili tudi na vzhodno, če se vmes ne bo kaj spremenilo,” je napovedoval vremenoslovec Brane Gregorčič.

“Opozorilo je izdano za celotno Slovenijo, najbolj pa nas skrbijo močnejše nevihte, ki se začenjajo razvijati v okolici Gardskega jezera v Italiji in se znova precej hitro pomikajo, podobno kot v sredo,” je za N1 povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh.

Obsežen nevihtni sistem je nato v petih urah prešel naše kraje. “Trenutno še dežuje na skrajnem severovzhodu Slovenije, marsikje pa se je že razjasnilo. Noč bo mirnejša, lahko bo sicer še nastala kakšna ploha ali nevihta, a bodo te zgolj posamezne,” so malo pred 19. uro zvečer sporočili z agencije za okolje.

Po napovedih vremenoslovcev bo sicer tudi v soboto možna kakšna krajevna ploha in nevihta, a te, kot kaže, ne bodo tako močne, da bi morali izdati opozorilo. “Nedelja nam prinaša suh in sončen dan s temperaturami med 26 in 30 stopinj Celzija,” so še napovedali na Arsu.

Veter do 94 kilometrov na uro

Močno neurje je popoldne zajelo tudi slovensko Istro. Najmočnejše sunke vetra so po podatkih Arsa izmerili na Letališču Portorož (94 kilometrov na uro), na oceanografski boji Vida (94 kilometrov na uro) in v Kopru (84 kilometrov na uro). V osrednjem delu Slovenije je padala toča.

Zaradi poplav so razglasili alarm za splošno nevarnost za območje Črne na Koroškem. Po besedah Velkavrha se bo nevihtna dejavnost, z določenimi premori, nadaljevala skoraj do polnoči.

Močni nalivi so bili sicer izmerjeni na več postajah. Na merilni postaji Uršlja gora je padlo 43 litrov dežja na kvadratni meter, v Idriji 27, v Trebnjem in Pasji Ravni 23, v Šebreljskem vrhu pa 22 litrov dežja na kvadratni meter. Vremenoslovci so ob tem opozarjali, da lahko ob močnejših nalivih narastejo hudourniški vodotoki.

Neurje je Slovenijo zajelo v času popoldanske prometne konice. Na prometno-informacijskem centru so ob tem opozorili voznike, naj prilagodijo hitrost in povečajo varnostno razdaljo.

Arso v zrak izpustil še en meteorološki balon

Zaradi zamenjave zračnih mas v troposferi so na Arsu malo po 12. uri v zrak izpustili še en meteorološki balon. Z njimi so dobili pomembne informacije o stanju ozračja.

Arso opozarja

Toča lahko lokalno uniči posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne silovite poplave. Zelo verjetne so poplave meteorne vode, udari strel lahko zanetijo požare. Veter lahko ruva drevesa in odkriva strehe, opozarjajo na Arsu. Ob tem ljudem svetujejo, naj se med nevihto ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno, temveč naj počakajo na varnem mestu. Na prostem naj poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu.

“Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren. Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne izpostavljajte se, ko pada toča, zrna vas lahko poškodujejo. Ne parkirajte pod drevesi,” še opozarja agencija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje