Aleš Musar bo za delo soproga predsednice prejemal nadomestilo stroškov

Slovenija 19. Jan 202318:37 22 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Aleš Musar
Borut Živulovič/BOBO

Soprog predsednice republike Aleš Musar bo za svoje sodelovanje na protokolarnih in drugih obveznostih prejemal nadomestilo za kritje stroškov. To znaša okrog 850 evrov mesečno.

Zakonec ali partner predsednika države lahko za opravljanje protokolarnih in družabnih obveznosti prejme plačilo ali nadomestilo stroškov. Kot so nam povedali v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar, se je njen soprog Aleš Musar odločil, da mesečnega prejemka v višini 20 odstotkov plače predsednice, ki bi mu pripadal v primeru prekinitve zaposlitve, ne bo prejemal.

Prav tako ne bo uveljavljal nadomestila plače za čas, ko bo opravljal protokolarne in druge obveznosti.

Bo pa uveljavljal nadomestilo za kritje stroškov, ki jih bo imel zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti. To znaša okoli 850 evrov mesečno. V uradu predsednice so še pojasnili, da bo Aleš Musar v vlogi soproga poleg opravljanja protokolarnih obveznosti posebno pozornost namenil varovanju in promociji slovenske kulturne dediščine.

Zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike določa, da lahko zakonec oziroma partner prejme nadomestilo stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti, v višini 15 odstotkov plače predsednika republike.

Če je zakonec v delovnem razmerju, ima pravico do plačane odsotnosti z dela, za kar lahko uveljavlja nadomestilo v višini svoje plače. Delovno razmerje lahko tudi prekine in ima pravico do mesečnega prejemka v višini 20 odstotkov plače predsednika republike, ta čas pa se mu tudi šteje v delovno in zavarovalno dobo. Nadomestilo so izplačana iz državnega proračuna.

Predsednica republike je uvrščena v najvišji, 65. plačni razred, kamor sodijo tudi predsedniki vlade, državnega zbora, vrhovnega in ustavnega sodišča. Njena bruto plača znaša okoli 5.600 evrov.

Partnerka bivšega predsednika Boruta Pahorja Tanja Pečar se je proračunskemu denarju, ki bi ji po zakonu pripadal, z izjavo v celoti odpovedala. Mesečno nadomestilo, ki ga bo prejemal Musar, pa je kot edina partnerica predsednika države do sedaj prejemala soproga predsednika Danila Türka Barbara Miklič Türk.

Türkov predhodnik Janez Drnovšek soproge ni imel, medtem ko žena prvega predsednika republike Milana Kučana Štefka Kučan nadomestil ni prejemala, saj je bil zakon, ki jih opredeljuje, sprejet šele leta 2003, ko je Kučan položaj predsednika že zapustil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje