Ali poslanci podpirajo obvezno cepljenje?

Koronavirus 02. Dec 202119:08 1 komentar
Cepljenje Covid 19
Grgo Jelavić, PIXSELL/BOBO

V nekaterih državah uvajajo obvezno cepljenje. To bo na primer obvezno v Avstriji, v Grčiji pa bodo necepljene starejše denarno kaznovali. Da je primeren čas, da v Evropi razmislimo o obveznem cepljenju, misli tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Idejo o obveznem cepljenju podpira tudi prihodnji nemški kancler Olaf Scholz, ki je napovedal, da bo pozval parlament, naj do konca leta glasuje o tem. Preverili smo, kako na obvezno cepljenje gledajo poslanske skupine.

V koalicijskih SDS, NSi in SMC se o obveznem cepljenju še niso pogovarjali, so danes povedali Eva Irgl (SDS), Jožef Horvat (NSi) in Mojca Žnidarič (SMC). Horvat je dodal, da v NSi zastopajo stališče, da mora biti cepljenje prostovoljno.

Tudi SD, LMŠ in SAB za prostovoljno cepljenje

V LMŠ cepljenje podpirajo, a menijo, da mora ostati prostovoljno. “Ključen je primeren način komunikacije, brez dramatiziranja razmer, brez groženj in represije ter stigmatizacije necepljenih – vemo, da je vlada Janeza Janše tudi v tem delu epidemije popolnoma zatajila,” so zapisali za N1. Dodali so še, da so vsi poslanci LMŠ cepljeni.

V SD podpirajo znanost in cepljenje ter razumne in smiselne ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa. “Slabo in avtoritativno upravljanje epidemije vlade je povzročilo izrazito polarizacijo in posledično številne nepotrebne okužbe ter smrti. V tem trenutku ne moremo podpreti obveznega cepljenja proti sars-cov-2, saj bi ta ukrep še povečal razdeljenost in razdor ter dodatno ogrozil ostala nujno potrebna obvezna cepljenja,” so dodali. Ob tem, da nekatere države Evropske unije uvajajo obvezno cepljenje, pa v SD poudarjajo, da se epidemiološke in politične razmere v Evropi močno razlikujejo.

Tudi v SAB zagovarjajo prostovoljno odločitev za cepljenje. “Glavna vloga pri argumentiranju oziroma promociji cepljenja mora ostati v rokah stroke, saj se kaže, da aktualna vlada z nekonsistentno in nejasno komunikacijo prej škoduje, kot spodbuja ljudi k cepljenju,” so prepričani v stranki. Menijo, da morajo biti državljanom na voljo vse informacije, tudi o pozitivnih in negativnih učinkih cepljenja. “Glede na trenutno politično ozračje bi obvezno cepljenje le še poglobilo upor ljudi,” so poudarili.

V stranki Levica na naša vprašanja niso odgovorili.

Obvezno cepljenje pripravljeni podpreti nepovezani poslanci in poslanci SNS

Poslanska skupina nepovezanih poslancev bo podprla vse ukrepe za zajezitev epidemije, vključno z obveznim cepljenjem, če jih bo utemeljila stroka, so sporočili.

V SNS obvezno cepljenje proti covidu-19 podpirajo. “Vsi si želimo normalnega življenja, brez omejitev in večne skrbi, kaj če,” je pojasnil Zmago Jelinčič. Verjame, da je tistih, ki imajo tehtni razlog za to, da se ne cepijo, malo. Dodal je, da je v teh primerih prav, da se tehten razlog upošteva.

Po mnenju vodje posvetovalne skupine za cepljenje in predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović bi se morali za obvezno cepljenje odločiti skoraj referendumsko ali z veliko večino v parlamentu. “To bi moral biti družbeni dogovor,” je povedala. Glede na izkušnje z delto in omikronom bi moralo biti cepljenje obvezno za starejše od 40 let in ne le nad 50, meni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje