Ali pravna podlaga za delo zdravnikov pri drugih izvajalcih sploh še obstaja?

Slovenija 01. Feb 202414:20 2 komentarja
Stavka zdravnikov
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice so na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel naslovili pobudo. V njej ministrstvo med drugim pozivajo, naj preveri, ali še vedno obstaja pravna podlaga za veljavnost soglasij zdravnikom za opravljanje dela pri drugih izvajalcih.

V pobudi so koalicijski poslanci spomnili, da se je 15. januarja začela stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se iz tedna v teden zaostruje. Posledice dejanj stavkajočih zdravnikov in zobozdravnikov v največji meri čutijo najbolj ranljivi, to so pacientke in pacienti, saj zaostrovanje stavke vpliva na njihovo zdravje in življenje, so opozorili.

“V javnosti se že pojavljajo opozorila o številnih zlorabah, med drugim naj bi zdravniki zavračali obravnavo pacientov v okviru svoje službe v javnih zdravstvenih zavodih in jih celo napotovali v svoje zasebne ordinacije, kjer jim ponujajo samoplačniške storitve,” so navedli.

Zaslužek na račun rušenja javnega zdravstva je stavkajočim zdravnikom in zobozdravnikom po navedbah koalicijskih poslancev omogočen preko podanih soglasij za opravljanje dela pri drugem izvajalcu ali za delo kot samostojnim izvajalcem, ki so urejena v zakonu o zdravstveni dejavnosti.

Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

Soglasje k takem opravljanju dela mora podati direktor javnega zdravstvenega zavoda za največ 12 mesecev, in sicer vedno, kadar so izpolnjeni vsi zakonsko določeni pogoji. Med drugim zdravstveni delavec, ki se mu soglasje poda, ne sme odklanjati nadurnega dela, pripravljenosti in morebitnih drugih oblik dela v javnem zdravstvenem zavodu.

Koalicijski poslanci so v pobudi spomnili na besede predstavnikov Fidesa, da naj bi soglasje za nadurno delo umaknila že več kot polovica zdravnikov in zobozdravnikov, ob tem pa direktorji javnih zdravstvenih zavodov že opozarjajo na motnje pri izvajanju delovnih procesov.

Opozori naj tudi na dosledno spoštovanje prepovedi konkurenčne dejavnosti

Zato so poslanci koalicije na ministrstvo za zdravje naslovili pobudo, naj preveri, ali glede na omenjene informacije o preklicu soglasij za nadurno delo še vedno obstaja pravna podlaga za veljavnost soglasij za opravljanje dela pri drugih izvajalcih ali da zdravnik dela tudi kot samostojni izvajalec.

V pobudi ministrstvu koalicijski poslanci predlagajo tudi, naj s pripravljeno pravno podlago seznani vse direktorje javnih zdravstvenih zavodov in svete zavodov, v pristojnosti katerih je organizacija dela in posledično tudi podeljevanje soglasij za opravljanje dela pri drugem izvajalcu.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v izjavi za STA dodatno pojasnila, da ministrstvo sicer neposredne pristojnosti glede soglasij zdravnikov za delo pri drugih izvajalcih nima, saj so direktorji pri tem samostojni.

Fides bo zaostril stavko
Foto: Bor Slana/ BOBO

Ministrstvu koalicijski poslanci predlagajo še, naj direktorje javnih zdravstvenih zavodov opozori na dosledno spoštovanje zakonske prepovedi konkurenčne dejavnosti, ki velja tako po zakonu o delovnih razmerjih kot po zakonu o gospodarskih službah. V okviru tega naj ministrstvo preveri, ali direktorji javnih zdravstvenih zavodov pravilno tolmačijo konkurenčno klavzulo in po potrebi izda enotne smernice ali vsaj dopolni in v skladu z v vmesnem času sprejeto zakonodajo dopolni dokument, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje