Ali so naša delovna mesta zaradi umetne inteligence ogrožena?

Slovenija 07. Maj 202317:18 1 komentar
Adria Summit 2023
United Media

Ker se umetna inteligenca hitro razvija, se pojavlja vedno več vprašanj o prihodnosti dela, procesov in etike. V filmih in literaturi se z umetno inteligenco pogosto srečamo, njena prisotnost pa je vse bolj otipljiva tudi v našem vsakdanjem življenju. Kakšen vpliv bo imela, kaj bo zamenjala in kaj spremenila?

Na Adria Summitu so priznani strokovnjaki obravnavali vprašanja s področja umetne inteligence v osmih panelnih razpravah. Od vpliva umetne inteligence na naše življenje, do prihodnosti kriptovalut, fintecha in Web 3.0, je vrh raziskal vse ključne teme v digitalnem ekosistemu.

Razprave so razkrile moč AI in kako nam lahko pomaga pri poenostavljanju nalog in povečevanju učinkovitosti. Najpomembnejša ugotovitev pa je bila, da moramo sprejeti AI in njegov potencial ter biti pripravljeni na učenje in prilagajanje.

Vprašanje, ki se pojavi v mislih vseh, ko je govora o umetni inteligenci, pa je: Ali bom izgubil svoje delo? “Ne boste izgubili svojega dela zaradi umetne inteligence, razen če se ne boste pripravljeni učiti. Umetna inteligenca vam lahko pomaga skrajšati čas za naloge, ki trenutno vzamejo veliko vašega časa, vendar le, če ste pripravljeni razvijati,” pravi Ivanka Novaković, glavna kadrovska direktorica Delta Holdinga.

Adria Summit 2023 Adria Summit 2023
United Media
Adria Summit 2023 Adria Summit 2023
United Media
Adria Summit 2023 Adria Summit 2023
United Media
Adria Summit 2023 Adria Summit 2023
United Media
Adria Summit 2023 Adria Summit 2023
United Media
Adria Summit 2023 Adria Summit 2023
United Media

“Samo poiščite na internetu, koliko ljudi je izgubilo delo v trenutku, ko so bili konji zamenjani z avtomobili, koliko tisoč delovnih mest je izginilo in koliko milijonov delovnih mest se je pojavilo. Torej, ljudje bodo izgubili delo zaradi umetne inteligence, vendar se bo zaradi nje pojavilo 30-krat več delovnih mest,” je sklenil Dejan Cvetković, CTO Microsoft Development Centra v Srbiji. “Ne želim, da bi bili sproščeni. Želim, da razumete moč umetne inteligence in jo sprejmete, saj smo vsi videli njene rezultate, še posebej v zadnjih nekaj mesecih,” je dodal.

“Sedaj smo v fazi, kjer se učimo komunicirati s stroji, medtem ko oni komunicirajo z nami. Še do včeraj ste morali napisati kodo v nekem programskem jeziku, če ste želeli, da stroj nekaj naredi za vas, danes pa lahko vsak interaktira s strojem,” poudarja Milan Gospic, direktor Microsofta v Srbiji. “Bodite pripravljeni se učiti in zbirati čim več relevantnih podatkov o umetni inteligenci, saj je to resnično tema prihodnosti,” je zaključil Gospic.

Adria Summit, ki je potekal od 3. do 7. maja v Umagu in Portorožu, je združil skoraj 400 navdušencev poslovnih tehnologij iz desetih različnih držav. Vrh je zajel vse od najnovejših inovacij do najnovejših trendov v digitalnem ekosistemu.

* N1 Slovenija je del United Medie, ki je v lasti skupine United.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje