“Ljudje so ključni za digitalno transformacijo”: začel se je drugi Adria Summit

Slovenija 05. Maj 202319:26 2 komentarja
Adria Summit
United Media

Letošnji Adria Summit, ki se odvija v Umagu in Portorožu, je bil uradno odprt 4. maja. Na otvoritveni slovesnosti je Boris Vujičić, eden od organizatorjev, prosil navzoče, da vstanejo in minuto molka izkažejo spoštovanje žrtvam v Beogradu.

“Preden začnemo, bi se rad za trenutek spomnili tragičnega dogodka, ki se je zgodil v Beogradu. Da bi izkazali spoštovanje žrtvam, vas prosim, da začnemo konferenco z minuto molka”, je Boris Vujičić povedal na samem začetku.

“Mi, poslovni voditelji, ustvarjamo novo resničnost za nove generacije, otroke, ki so na drugi strani zaslona. Zato na neki način sodelujemo pri ustvarjanju njihove prihodnosti. Naj imamo to v mislih in promoviramo prave vrednote,” je poudaril.

“Še pred 30 leti ekonomij, o katerih danes govorimo, ni bilo. Danes je internetni posel, digitalni posel, vreden 6,5 bilijona dolarjev. Ekonomije, ki prej niso bile prisotne v našem življenju, se zdaj resnično dogajajo. Izmenjava nematerialnih dobrin predstavlja 70 odstotkov transakcij, ki se danes dogajajo na internetu. To so teme, o katerih bomo razpravljali tukaj. Adria Summit je platforma, ki povezuje regionalne voditelje, ki bodo tukaj delili svoje nasvete, izkušnje in mnenja o prihodnosti in o tem, kaj lahko kot voditelji ustvarimo boljšo in varnejšo prihodnost za nove generacije in naše otroke,” je na otvoritvi dejal Dejan Tešić.

Več kot 400 udeležencev iz 10 držav se je zbralo na enem mestu. V Istri, v hotelu Kempinski, bodo 2 dni razpravljali o prihodnosti digitalne trgovine. Poleg organizatorjev Borisa Vujičića, Dejana Tešića in Zorana Torbice so se na otvoritveni slovesnosti udeležencem obrnili tudi Tomislav Radoš, podpredsednik Hrvaške gospodarske zbornice, in Milovan Popović, direktor Turistične organizacije Umaga.

“Hrvaška gospodarska zbornica ima jasno vlogo – voditi hrvaška podjetja skozi spremembe, kar pomeni, da je nujno, da začnemo s spremembami pri sebi. Eden najpomembnejših vidikov digitalne transformacije je spreminjanje organizacijske kulture. Govorim o kulturi, ki vključuje stalno preizkušanje statusa quo in eksperimentiranje. Tudi sprejemanje neuspehov kot nujnega dela procesa učenja, rasti in razvoja,” je ob odprtju povedal Tomislav Radoš.

Adria Summit Adria Summit
United Media
Adria Summit Adria Summit
United Media
Adria Summit Adria Summit
United Media
Adria Summit Adria Summit
United Media
Adria Summit Adria Summit
United Media

Milan Popović je udeležencem zaželel dobrodošlico v Istri in se obrnil k hedonizmu: “Vesel sem, da vas vidim v takem številu, upam, da boste v teh nekaj dneh uživali v Istri, uživali v vinu, najboljšem oljčnem olju in ribah.”

Ljudje so ključni za digitalno transformacijo

Mario Henjak, predsednik upravnega odbora Gorenjske banke, je na predstavitvi Sedem korakov za digitalno transformacijo odprl predavalni del konference. Govoril je o procesu digitalne transformacije ter s prisotnimi delil nasvete in orodja, ki lahko pomagajo ljudem pri soočanju s tem kompleksnim procesom.

“Digitalna transformacija je naša realnost. V vseh naših institucijah in v naših življenjih se moramo spreminjati. Tudi če ne želimo, naša konkurenca in uporabniki to od nas zahtevajo. V Gorenjski banki smo transformirali celotno organizacijo, te korake pa smo morali uporabiti na tem potovanju,” je začel svoje predavanje.

“Kot je dejal Einstein – noro je misliti, da bodo isti ljudje, ki počnejo isto stvar skozi isti proces, prinesli različne rezultate. To pomeni, da se moramo spremeniti skoraj v vsem. Moramo imeti pogum, da spremenimo ljudi in da presežemo pričakovanja uporabnikov,” je navedel Henjak.

Na koncu svojega predavanja je Henjak sklenil, da za digitalno transformacijo niso pomembne tehnologije, ampak ljudje.

Adria Summit odpira številna vprašanja preko osmih panelnih razprav: od vpliva umetne inteligence na naša življenja, preko tega, ali so kriptovalute prebolele otroške bolezni, do fintech-a in se odvija v Savudriji na Istrskem do 7. maja. O prihodnosti interneta in e-trgovine bodo razpravljali vodilni strokovnjaki v regiji in širše, v programu, ki zajema vse ključne teme digitalnega ekosistema.

* N1 Slovenija je del United Medie, ki je v lasti skupine United.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje