Alojz Kovšca v tekmo za predsednika, želi si podpore različnih strank

Slovenija 25. Avg 202213:04 9 komentarjev
Alojz Kovšca
N1

V tekmo za mesto predsednika republike se bo podal tudi aktualni predsednik državnega sveta, sicer podpredsednik stranke Konkretno, Alojz Kovšca. Kot je povedal, si želi širše podpore različnih političnih strank in gibanj, a za zdaj uradno za podporo še ni zaprosil. Če ta podpora ne bo zadostna, bo namero o kandidaturi umaknil.

Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta in podpredsednik stranke Konkretno, je v preddverju državnega sveta napovedal, da se bo podal v tekmo za predsednika republike. “Bodimo zgled z dejanji, ne s političnimi parolami. Imamo znanje, izkušnje, voljo in po mojem mnenju tudi dovolj samozavesti, da soustvarimo lep in krasen jutri. A zato potrebujemo visoko stopnjo političnega soglasja. Prav zato sem pripravljen kandidirati za predsednika Republike Slovenije le s podporo širšega kroga političnih strank, gibanj in prodornih izpostavljenih posameznikov. Zavedam se, da en sam ne more veliko, skupaj pa smo močnejši,” je povedal Kovšca.

Kot je še dejal, bo pri kandidaturi vztrajal le, če bo dobil zadostno strankarsko podporo. S katerimi političnimi strankami in gibanji se je o podpori pogovarjal, ni želel povedati. Dodal je le, da je imel že več neformalnih pogovorov, v katerih je začutil, da ima zadostno podporo, da kandidaturo najavi. “Gre za mojo osebno odločitev,” je še povedal predsednik državnega sveta in dodal, da bi, če bi vedel, katere politične stranke, ga bodo podprle, kandidaturo že vložil. “Na tem mestu danes tudi pozivam politične stranke za čim širšo podporo in pozivam volilce k čim širši podpori,” je povedal predsednik državnega sveta. Kovšca tudi ni želel povedati, kdo bo vodja njegovega volilnega štaba, saj “bo za to še dovolj časa”.

Nada Pavšer, koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo, del katerega je bila na aprilskih državnozborskih volitvah tudi stranka Konkretno, je za N1 povedala, da se v gibanju Povežimo Slovenijo že dlje časa močno nagibajo k temu, da bi Kovšco pri kandidaturi podprli, če bi se zanjo odločil.

Kovšca je še povedal, da stranka Konkretno še ni sprejela nobenega formalnega sklepa o podpori njegove kandidature, da pa se je pogovarjal z nekaterimi vidnimi člani stranke, ki so mu zagotovili njihovo osebno podporo. O morebitni podpori Alojzu Kovšci smo poklicali tudi na sedež stranke Konkretno, vendar se na naše klice niso odzvali.

O morebitnem zbiranju podpisov podpore volilk in volilcev pa je povedal, da se mu zdi to, da je nekdo neodvisen kandidat, sprenevedanje, saj v ozadju politične stranke delajo ogromno za to, da zberejo zadostno število podpisov. “Menim, da lahko predsednik republike dobro funkcionira tudi s podporo političnih strank,” je povedal Kovšca.

Alojz Kovšča
Žiga Živulovič jr./BOBO

Meni tudi, da ima predsednik republike po trenutni ustavi zadostne pristojnosti, ki jih ni treba povečevati. “Če je predsednik republike aktiven – in aktualni predsednik Borut Pahor je to bil – in če je moralno sprejemljiva ter zgledna oseba, lahko mobilizira javno mnenje in naredi veliko tistega, kar sploh ni zapisano v njegovih pristojnostih,” je še razložil Kovšca in dodal, da delo aktualnega predsednika Pahorja ocenjuje kot “zelo pozitivno”.

Ker je svojo kandidaturo napovedal v preddverju državnega zbora, se ni mogel izogniti vprašanju, ali se mu ne zdi malce neokusno, da je za najavo kandidature izbral prostor, v katerem predseduje. Kovšca je odgovoril, da se v kandidaturo ne podaja na krilih državnega sveta, in dodal: “Podajam se v kandidaturo na krilih dejanj in dela, ki sem ga opravil v državnem svetu. Če bi danes stal pred vami in odgovarjal za nečedna dejanja, nihče ne bi spraševal, ali sem to storil kot Alojz Kovšca, urar iz Ljubljane, ampak bi me spraševali, ali sem to storil kot predsednik državnega sveta.”

Kovšca je že od leta 2007 član državnega sveta, leta 2017 pa je postal tudi njegov predsednik. Leta 2014 je ustanovil Gospodarsko aktivno stranko (GAS), ki pa nikoli ni prestopila parlamentarnega praga. 4. decembra 2021 se je GAS združila s Stranko modernega centra (SMC). Nastala je nova stranka Konkretno, Kovšca pa je postal njen podpredsednik. Stranka Konkretno je na aprilskih državnozborskih volitvah nastopila skupaj še s štirimi drugimi desnosredinskimi strankami, povezanimi v gibanje Povežimo Slovenijo. Skupaj so na volitvah prejeli 3,41 odstotka glasov in so ostali pred parlamentarnim pragom.

Predsedniki strank gibanja Povežimo Slovenijo so sicer že pred meseci napovedali, da bo gibanje sodelovalo tudi na predsedniških lokalnih volitvah. Na njih bodo sicer posamezni kandidati lahko kandidirali pod blagovno znamko posamezne stranke, gibanje pa jih bo pri tem podprlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje