Ambiciozen predlog sindikatov: predlagajo skrajšanje 40-urnega delovnika za vse

Slovenija 26. Okt 202313:38 > 16:27 22 komentarjev
Lidija Jerkič
Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (Foto: Borut Živulović/ BOBO)

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pozdravlja sprejetje male delavske ustave. V drugem krogu pogajanj pa bodo sindikati predlagali tudi skrajšanje 40-urnega delovnika za vse.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so pozdravili odločitev poslancev, da podprejo spremembe zakona o delovnih razmerjih. Želeli so si še več, a narejen je korak v pravo smer, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Za drugi krog je napovedala smele predloge.

Ob tem so v ZSSS spomnili, da potrjene spremembe med drugim urejajo problematiko zlorabe opozoril pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, neučinkovito varstvo delavskih predstavnikov, pravico agencijskih delavcev do ustreznejšega nadomestila, uvajajo tudi pravico do odklopa in oskrbovalski dopust.

Marsikateri sindikalni predlogi pa so prestavljeni v drugi krog pogajanj o zakonu o delovnih razmerjih, ki ga je minister za delo Luka Mesec napovedal v kratkem. V tej luči je Jerkič izpostavila krajši polni delovni čas, “pri čemer je sindikalni predlog bistveno bolj ambiciozen kot prostovoljni 30-urni delovnik, saj predlagamo skrajšanje 40-urnega delovnika za vse”.

Prav tako so zunaj novele ostali obvezni 48-urni počitek delavca vsaj enkrat mesečno, znižanje kvote agencijskih delavcev v podjetju na 15 odstotkov, ureditev dela od doma.

Med sindikalnimi predlogi je, tako Jerkič, tudi novo poglavje zakona, ki bi urejalo plačni sistem za vse zaposlene, “vsekakor pa morajo biti urejeni minimalni standardi za zasebni sektor”. Prav tako si želijo registracije pogodb o zaposlitvi, tako da bi se preverilo njihovo zakonitost, saj opažajo, da se pogodbe sklepa pod ravnijo pravic iz zakonov oziroma kolektivnih pogodb.

“Sindikati smo ves čas konstruktivno sodelovali na pogajanjih in bomo tudi v nadaljevanju. Pričakujemo dolga in naporna pogajanja v drugem krogu, predvsem pa ponoven in odgovoren premislek delodajalskih organizacij, ki bo pomenil vrnitev za pogajalsko mizo. Socialni dialog je predpogoj za pravično, napredno in uspešno družbo, česar se zagotovo zavedajo tudi delodajalske organizacije,” je še navedla Jerkič.

DZ je z današnjim sprejetjem novele zakona o delovnih razmerjih sklenil prvi krog sprememb delovne zakonodaje. V kratkem bo minister Mesec odprl drugi krog, na katerem bodo lahko sindikati in delodajalci, kot obljublja, na vsak predlog ministrstva podali predlog svoje strani. Ali se bodo reprezentativne delodajalske organizacije ob ocenah, da je socialni dialog s sprejemom neusklajene novele pokopan, vrnile za pogajalsko mizo, še ni znano.

Kot so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nakazali v sporočilu za javnost, o socialnem dialogu v zvezi s sprejemanjem novele zakona o delovnih razmerjih ni mogoče govoriti. “Čeprav ga imajo vsi polna usta, je dejstvo, da se vlada in sindikati o predlogih delodajalskih organizacij sploh niso hoteli pogovarjati,” je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček pa je zanikal, da so delodajalci proti noveli zato, ker bi želeli kratiti pravice delavcev. “Delodajalci nasprotujemo predvsem načinu, kako so bile spremembe zakona sprejete, nekatere enostransko in brez soglasja delodajalske strani,” je pojasnil. Ponovil je, da so bili konstruktivni partner v pogajanjih.

Po njegovih besedah si želijo delodajalci sicer zakon preoblikovati tako, da bi bila delovna razmerja mednarodno bolj primerljiva, vlada pa ni pristala na nobenega od njihovih številnih predlogov.

Razočarani so tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Tudi tam so opozorili, da se pri noveli ni upoštevalo niti enega predloga delodajalcev. “To pa ni socialni dialog, če se upošteva zgolj predloge sindikatov in ministrstva,” so kritični.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje