Poslanci sprejeli malo delavsko ustavo, Mesec pravi, da bodo zakon znova odprli

Slovenija 26. Okt 202312:48 0 komentarjev
Luka Mesec
Luka Mesec (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Državni zbor je ob obstrukciji poslancev SDS s 46 glasovi za in sedmimi glasovi proti potrdil novelo zakona o delovnih razmerjih, ki ob določbah evropskih direktiv, kot je petdnevni oskrbovalski dopust, prinaša še ukrepe za zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev družinskega nasilja. Tudi rdeča nit današnje obravnave je bil neuspešen socialni dialog.

Minister za delo Luka Mesec je uvodoma pojasnil, da je novela zakona, ki jo je DZ obravnaval po nujnem postopku, plod enoletnega usklajevanja in pogajanj v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Socialni dialog sicer ni bil uspešen, a se s sprejemom novele, če se želi Slovenija izogniti 1,5 milijona evrov kazni, mudi.

Novela na podlagi evropskih direktiv prinaša pravico delavcev do petih dni neplačanega dopusta za nego družinskega člana in do zahteve varnejše oblike zaposlitve, ob tem pa tudi subsidiarno odgovornost v gradbeništvu, je spomnil minister. Omenil je še druge spremembe v korist delavcev: dodatno zaščito sindikalnih zaupnikov, pravno varstvo pri pisnem opozorilu pred odpovedjo, višje zneske za agencijske delavce na čakanju, pravico do odklopa. Novela ščiti tudi žrtve nasilja v družini.

V luči nasprotovanja delodajalcev je zatrdil, da so si na ministrstvu želeli kompromisa in so se odpovedali več rešitvam, denimo obvezni božičnici, dodatku za sobotno delo, možnosti 30-urnega delovnega tedna, obveznemu 48-urnemu počitku enkrat mesečno in drugim.

Sledila je predstavitev poslanskih skupin, rdeča nit pa je bilo prav obžalovanje, da novela ni usklajena na ravni ESS.

Kot je v imenu Svobode dejal Darko Krajnc, je sicer “razumljivo, da je pri določenih vprašanjih težko najti skupni imenovalec”. Socialni partnerji morajo biti po njegovih besedah enakopravni, “ključno pa je, da vse tri strani vložijo svoje napore v to, da najdejo rešitev”. Skladno s tem upa, da bo prišlo do sodelovanja v drugem krogu, saj je Mesec napovedal, da bodo zakon o delovnih razmerjih kmalu odprli še enkrat. S tokratnimi rešitvami so sicer v Svobodi zadovoljni.

dz
Foto: Matija Sušnik/DZ

Novela prinaša nekaj dobrih rešitev, kot je neplačani dopust za nego obnemoglih staršev, a tudi negativne ukrepe, denimo v zvezi z opozorilom pred odpovedjo pogodbe iz krivdnih razlogov, zaradi katerih bo delovna zakonodaja še bolj toga, je nadaljeval Aleksander Reberšek (NSi). Z novelo se obremenjuje gospodarstvo, posledično “bo manj investicij in manj bolje plačanih delovnih mest”, je bil oster. Izpostavil je še, da se je z neusklajenimi spremembami izpostavilo vprašanje, ali imajo delodajalske organizacije v socialnem dialogu enakovreden položaj.

Spremembe v noveli sledijo zaščiti delavcev, pa je v imenu SD poudaril Soniboj Knežak. V poslanski skupini SD so z rešitvami, kot je denimo pravica do odklopa, ki je v drugih državah že uveljavljena, zadovoljni, ostaja pa grenak priokus, ker sindikati in delodajalci pri njihovem usklajevanju niso znali ali želeli preseči velikih nesoglasij, je navedel Knežak. Socialne partnerje je pozval, naj obnovijo socialni dialog in vnovič sedejo za skupno mizo.

Matej Tašner Vatovec (Levica) je medtem spomnil, da je zakon o delovnih razmerjih kot t. i. mala delavska ustava namenjen zagotavljanju pravic delavcev, saj so ti v odnosu do delodajalcev v “izrazito podrejenem položaju”. Te pravice je treba varovati in nadgrajevati, je prepričan. Rešitve v noveli, kot so pravna varnost v primeru opozorila pred odpovedjo in novi ukrepi za zaščito sindikalnih zaupnikov, po njegovih besedah odgovarjajo na luknje v zakonodaji, ki jih zdaj nekateri delodajalci izkoriščajo.

Kot smo poročali, so poslanci SDS današnjo izredno sejo obstruirali.

Poslanci so v nadaljevanju glasovali o predlaganih dopolnilih NSi, povzetih po predlogih delodajalcev – črtati so želeli nov institut izreka opozorila pred odpovedjo pogodbe iz krivdnega razloga in ukrep za dodatno zaščito sindikalnih zaupnikov. Oba predloga so zavrnili.

Medtem ko razprave po predstavitvah poslanskih skupin ni bilo, pa je več poslancev obrazložilo svoj glas pred glasovanjem o noveli.

Jožef Horvat (NSi) je izjavo ministra Mesca o tem, da je novela plod enoletnega usklajevanja, označil za “veliko zavajanje in laganje”. Kot je opozoril, je 15 predsednikov gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj izrazilo nezadovoljstvo z načinom sprejemanja novele, premierju Robertu Golobu pa so napisali protestno pismo.

Tašner Vatovec pa je dejal, da kapital “ni plaha, temveč glasna ptica, ki se s svojimi tačkami močno drži svoje veje”. Tudi Nataša Sukič (Levica) je podčrtala, da izsiljevanje delodajalcev z izstopom iz ESS ne more biti razlog, da ne bi podprli novele.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!