Ambulante iz ZD Polje selijo v Fužine, kjer so zdravniki že tako preobremenjeni

Slovenija 28. Nov 202215:48 5 komentarjev
Zdravstveni dom Ljubljana
Bobo

Zaradi "nepredvidenih dogodkov in večjega števila bolniških odsotnosti zaposlenih" bodo v Zdravstvenem domu (ZD) Moste-Polje ambulante za odrasle začenši s torkom začasno preusmerili v drug zdravstveni dom. Bolniki, katerih osebni zdravniki so odsotni, bodo morali tako, če bodo zboleli, vse do konca leta v ZD Fužine. Kako bodo že tako preobremenjeni zdravniki prenesli težo dodatnih zadolžitev, ni jasno.

ZD Polje bo svoje ambulante zdravstvenega varstva odraslih z 29. 11. 2022 preusmeril v ZD Fužine. Kot so sporočili, so razlog za to “nepredvideni dogodki in večje število bolniških odsotnosti zaposlenih”.

Nova organizacija bo trajala do konca letošnjega leta.

Za bolnike ZD Moste-Polje, ki so tako v svojem zdravstvenem domu ostali brez osebnega zdravnika ali je ta bolniško odsoten, bodo v ZD Fužine organizirane dve akutni in ena kronična ambulanta.

Z naročanjem naj ne bi bilo težav

V ZD Moste bolnike prosijo za potrpežljivost in strpnost. Dodajajo, naj za naročanje še naprej pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika ali mu pišejo na dosedanji elektronski naslov. Če bo ta odsoten, bo klic preusmerjen v triažno ambulanto, elektronsko sporočilo pa bo preusmerjeno v skupni elektronski predal zdravstvenega doma za naročanje.

Naročanje na obravnavo v ZD Fužine, kamor so začasno preusmerjene ambulante zdravstvenega varstva odraslih, bo mogoče tudi osebno v sprejemni pisarni zdravstvenega doma od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, a bolnike v ZD Fužine naprošajo, da se naročijo po telefonu ali elektronski pošti.

Z morebitnimi dodatnimi spremembami bodo bolniki pravočasno seznanjeni na spletni strani ZD Ljubljana, kjer so navedene tudi vse telefonske številke in elektronski naslovi, ki jih potrebujejo bolniki.

Bodo zdravniki lahko sprejeli še več bolnikov?

Kako bodo fužinski zdravniki zmogli zdraviti tudi bolnike iz Most, ni popolnoma jasno. V zdravstvenih domovih v Ljubljani so družinski zdravniki namreč že tako preobremenjeni. Razmere v ambulantah družinske medicine v ZD Ljubljana mnogi opisujejo kot padanje domin. Zdravniki odhajajo zaradi preobremenjenosti, tisti, ki ostajajo, pa so zaradi odhodov kolegov še bolj obremenjeni.

“En zmanjka, drugi delajo. Še en zmanjka, ponovi zgodbo. In tako ponavljal v nedogled,” je v pismu, ki smo ga v začetku novembra pridobili na N1, anonimno zapisala zdravnica, ki je zapustila Zdravstveni dom Ljubljana. “Za tistega, ki stalno dela dvojno ali občasno trojno, razlog izpada (upokojitev, bolniška, odpoved), res ni važen. Nastradajo tisti, ki so vedno tam, ki izgorelost zdravijo v času službe in ki pro bono vsakodnevno delajo preko delovnega časa, ker se jim ljudje smilijo.”

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana je od začetka leta 2021 odšlo 33 zdravnikov družinske oziroma splošne medicine, torej zdravnikov, ki skrbijo za zdravstveno varstvo odraslih. V tem času je prišlo 12 specialistov družinske medicine ter več zdravnikov, ki pa ne morejo delati samostojno oziroma ne morejo postati izbrani osebni zdravniki. Zaposlili so namreč 14 sobnih zdravnikov in 17 specializantov, hkrati pa s šestimi zdravniki sodelujejo na podlagi drugih pogodbenih razmerij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje