Ameriška vojaška ladja priplula v koprsko pristanišče

Slovenija 04. Dec 202212:06 3 komentarji
Vojaška ladja
Petty Officer 2nd Class Christine Montgomery

Ameriška vojaška ladja Leyte Gulf je v soboto priplula na načrtovan obisk pristanišča v Kopru.

Ladja Leyte Gulf je v koprsko pristanišče priplula po tem, ko je končala z mednarodno vojaško vajo pod okriljem Nata, kjer sta sodelovali še italijanska mornarica in albanska obalna straža.

“Posadka je v preteklem mesecu dosegla izjemne rezultate. Navdušeni smo, da se bomo lahko družili z našimi slovenskimi prijatelji in hvaležni smo jim za gostoljubje,” je dejal kapitan bojne ladje Michael Weeldreyer.

Posadka se bo v Sloveniji srečala z državnimi in lokalnimi političnimi predstavniki. Sodelovali bodo tudi na dogodku v Bodrežu, kjer bodo skupaj s taborniško zvezo pomagali pri urejanju lokalnega kampa.

Leyte Gulf ima svojo bazo v Norfolku v Virgini in je del skupine ladij USS George HW Bush, ki spadajo v šesto floto in so namenjene za načrtovane napotitve.

USS Leyte Gulf (CG-55) je stara 35 let. Njena dolžina meri 172 metrov, pogajajo pa jo štirje veliki plinskoturbinski motorji. Nameščeno ima velik nabor vodenih izstrelkov za zračno obrambo in za napad na morju in kopnem. Na ladji sta tudi dva večnamenska helikopterja Lamps “Seahawk”. Ladja je ime dobila v spomin na bitko iz druge svetovne vojne pri zalivu Leyte v Tihem oceanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje