Analiza Mladih zdravnikov: zdravnik začetnik dobi 70 odstotkov povprečne plače

Slovenija 16. Okt 202210:31 2 komentarja
Zdravniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Skupina Mladi zdravniki Slovenije je analizirala zdravniške plače od leta 2008 do danes in jih primerjala z minimalnimi in povprečnimi plačami v državi. Njihova analiza kaže, da so v 14 letih zdravniške plače iz 1,12- do 3,09-kratnika povprečne plače padle na razmerje 0,71- do 1,98-kratnik povprečne plače.

Jutri se bodo nadaljevala pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides. Kot je poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, so blizu sklenitve dogovora, jutri pa bo znano, ali bodo v sredo, kot so napovedali, zdravniki stavkali.

Pred nadaljevanjem pogajanj je skupina Mladi zdravniki Slovenije predstavila analizo zdravniških plač od leta 2008, ko je bil uveden trenutni enotni plačni sistem za javne uslužbence, do letos. Poudarili so, da želijo s to analizo predstaviti ustrezen kontekst, saj da je “parcialno poročanje o ‘astronomskih’ zdravniških plačah velikokrat postavljeno izven konteksta in brez prave primerjave, kar lahko pripelje do lažnih zaključkov in se v skrajnem primeru lahko celo uporabi za manipuliranje javnega mnenja.”

V analizi so zdravniške plače v letih 2008–2022 primerjali z minimalno in povprečno plačo v Sloveniji. V tem času so zdravniške plače iz razmerja 1,12- do 3,09-kratnika povprečne plače padle na razmerje 0,71- do 1,98-kratnik povprečne plače.

Mladi zdravniki Slovenije

Leta 2008 je bila minimalna bruto plača 566,53 evra, letos je znašala 1.074,43 evra, torej se je v 14 letih skoraj podvojila (+  89,65 %). Povprečna plača v Sloveniji je bila leta 2008 1.372,46 evra, trenutna pa je 2.002,27 evra (+ 45,89 %). Stopnja inflacije je bila od julija 2008 do konca septembra 2022 26,8-odstotna.

Kot so zapisali mladi zdravniki, so v tem obdobju leta 2017 nekaj plačnih razredov pridobili specializanti in višji zdravniki specialisti, ob tem so poenotili plače za vse specialiste. Strop pa je ostal nespremenjen (kar se bo zdaj spremenilo). “Razmerja z minimalno in povprečno plačo so se popolnoma spremenila,” analizirajo zdravniki. “Pripravnik/sekundarij ima sedaj le eno tretjino več od minimalne plače, specializant pa ima začetno plačo komaj nad povprečno.”

V analizi zaključujejo, da če bi želeli samo upoštevati vpliv inflacije ter se vrniti na vrednosti iz leta 2008, kamor sega začetek enotnega plačnega sistema, bi bilo potrebno vsem zdravnikom v obstoječem plačnem sistemu dvigniti plače za 8 plačnih razredov.

“Zavedamo se, da uskladitev plač ne bo odpravila vseh težav v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu, vendar je eden od predpogojev, da se sistem stabilizira,” so prepričani mladi zdravniki. “Ustrezna odgovornost in znanje morata biti ustrezno ovrednotena in neto urna postavka 5,5 eur za zdravnika na začetku kariere to gotovo ni. Če se tega ne bomo držali, se bo eksodus zdravnikov iz javnega sistema nadaljeval. Že sedaj imamo vsaj 1000 zdravnikov premalo glede na povprečje EU.”

Pred jutrišnjim nadaljevanjem pogajanj z zdravniškim sindikatom Fides je minister Bešič Loredan dejal, so bila ta doslej konstruktivna. “Blizu smo si in vsi vidimo isti cilj, to je, kako uravnotežiti oziroma dati obliž na to, kar se je zgodilo novembra lani,” je povedal zdravstveni minister in poudaril, da je vlada sindikatom ponudila roko, ti pa da so jo pripravljeni sprejeti. Minister je povedal še, da je vladna stran dala Fidesu jasno vedeti, da izstopa zdravnikov iz enotnega plačilnega sistema ne bodo sprejeli, da pa v pogajanjih posebej naslavljajo problematiko mladih zdravnikov, mladih zdravnikov specialistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje