Andrej Šter: Necepljeni bodo potovali, a pod težjimi pogoji

Slovenija 23. Jun 202113:19 > 14:38 1 komentar
Andrej Šter
Borut Živulović/BOBO

Čez sedem dni bodo v Sloveniji začeli izdajati digitalno potrdilo, ki je, kot je povedal Šter, "poenotena oblika dokazil", ki se jo bo predložilo ob vstopu v drugo državo v Evropski uniji.

Medtem ko so pristojni včeraj ob opravljenih 2.038 PCR-testih potrdili 50 okužb s koronavirusom, danes pa se je začelo cepljenje tudi v t. i. mobilnih enotah, ob jutrišnjem koncu šolskega leta v ospredje prihaja vprašanje dopustovanja na tujem.

Iz podatkov o širjenju bolezni covid-19 se lahko prepričamo, da se razmere glede epidemije izboljšujejo, je povedal vodja Konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter. A ker v vseh državah Evropske unije ni tako, je ključno, da se popotniki pozanimajo, kakšne so razmere na lokaciji, kamor potujejo.

“Dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej, ampak je nekaj, kar je treba vzdrževati,” je dejal Šter. Pravilo je, da vsak naredi to, kar mora, da se ohrani zdravstveno stanje. Pozval je k cepljenju. “Necepljeni bodo potovali pod težjimi pogoji. Potovali bodo, a bodo ob prehajanju meja praviloma potrebovali test,” je povedal. Tudi letalski prevozniki so dosledni pri preverjanju kriterija cepljenosti oziroma negativnega testa.

Slabe epidemiološke razmere so še vedno na južnoameriški celini, tudi potovanje tja je praktično onemogočeno, saj, tako Šter, letalskih povezav z Argentino, Brazilijo skorajda ni. Razmere v Indiji se nekoliko umirjajo, a je indijska podcelina še vedno žarišče, od koder se virus širi. Precej zapleteno je stanje v Južni Afriki, potovanje tja oziroma od tam zahteva izpolnjevanje zahtevnih pogojev. Še vedno niso omogočena prostočasna potovanja po ZDA.

Turizem
Grgo Jelavic/PIXSELL/BOBO

Čez sedem dni bodo v Sloveniji začeli izdajati digitalno potrdilo, ki je, kot je povedal Šter, “poenotena oblika dokazil”, ki se jo bo predložilo ob vstopu v drugo državo v Evropski uniji. Če se bo sistem digitalnega potrdila odnesel, se utegnejo priključiti še druge države, je komentiral in spomnil, da Nova Zelandija in Avstralija dobro zdravstveno sliko zagotavljata z obveznimi karantenami. To na območju Unije ne pride v poštev, saj je možnost potovanj ključna.

Karantena za prihode s (temno)rdečega območja

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil pogoje za vstop v Slovenijo. Vlada je v petek spremenila pogoje za vstop v državo, ena od bistvenih novosti pa je štiribarvni zemljevid, ki glede na epidemiološko stanje območij predvideva zeleno, oranžno, rdečo in temnordečo barvo.

Iz držav, ki so na zelenem območju, je vstop v Slovenijo prost. Treba pa je dokazati, da je pred vstopom oseba najmanj pet dni neprekinjeno bivala na območju z zelenega seznama.

Za potnike, ki v Slovenijo prihajajo z območij z oranžnega seznama, velja prost vstop ob predloženem negativnem PCR-testu (ni starejši od 72 ur), negativnem hitrem testu (ni starejši od 48 ur), potrdilu o prebolelosti ali potrdilu o cepljenju (za prebolevnike).

Za prihod iz rdečih in temnordečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev PCR-testa, osebo pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike, na spletni strani navaja Vlada RS. Za vstop v Slovenijo brez karantene še vedno veljajo izjeme, med katerimi so osebe v tranzitu, čezmejni delavci …

V zadnjih dneh so policisti po Pečjakovih besedah izdajali med 60 in 70 napotitev v karanteno. Osebe v karanteni lahko pričakujejo nadzor, ki ga izvaja zdravstveni inšpektorat, je še povedal Pečjak. Prehodno obdobje ob vstopu v državo ni predvideno: če se spremenijo razmere v državi in območje postane (temno)rdeče, potnik iz tega obdobja lahko pričakuje karanteno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje