“Anže Logar je pokazal, kakšen naj bi bil desni politik”

Slovenija 13. Nov 202223:21 6 komentarjev

Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, je za N1 spregovorila o prihodnjem sodelovanju z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar ter o besednem spopadu premierja Roberta Goloba in predsednika stranke SDS Janeza Janše, ki je sledil Golobovim besedam na sobotnem kongresu vladajoče stranke Gibanje Svoboda.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je za N1 spregovorila o političnem sodelovanju z novoizvoljeno slovensko predsednico Natašo Pirc Musar. “Verjamem, da bo najino sodelovanje izjemno plodno, poznava se tudi osebno. Ne dvomim, da bova imeli odlične odnose, kar je tudi pomembno za državo,” je povedala.

Zmaga Nataše Pirc Musar za stranko Gibanje Svoboda nima grenkega priokusa, je še komentirala Klakočar Zupančič. Spomnimo, v prvem krogu predsedniških volitev je stranka podprla kandidata Milana Brgleza.

Klakočar Zupančič je komentirala tudi izmenjavo besed med premierjem Robertom Golobom in njegovim predhodnikom, prvakom SDS Janezom Janšo – potem ko je Golob na sobotnem kongresu stranke Gibanje Svoboda pozval volilce, naj se udeležijo referendumov o treh zakonih, saj bi njihova potrditev Janši sporočila, da ga imajo “dosti” in naj gre “v penzijo, kamor sodi”. Janša je v odziv na Golobove besede nato na Twitterju zapisal: “Pošiljajo nas v penzijo, v Argentino in na strelišče. Naš odgovor pa bo odhod na volišče”.

“Gospod Janez Janša je tisti, ki najbolj širi sovraštvo v naši državi. Žal je država tako razdeljena, da gredo ljudje volit proti njemu,” je v pogovoru za N1 komentirala Klakočar Zupančič, ki pa ni želela ugibati, ali so volilci svoj glas oddali proti Janši tudi v današnjem krogu predsedniških volitev, na katerih je bil poražen Janšev strankarski kolega Anže Logar.

“Naliti si moramo čistega vina”

“Kot sem že večkrat rekla, si moramo naliti čistega vina. Gospod Janez Janša gradi svoje politike na sovraštvu, na razkolu med ljudmi, na žaljenju in na svojih obračunavanjih na Twitterju. Slej kot prej se ta negativna politika obrne proti tistemu, ki jo ustvarja,” je dodala predsednica DZ, ki si želi, da bi bil “gospod Janša bolj konstruktiven”. Po njenih besedah je predsedniška kampanja oziroma nastop Anžeta Logarja pokazal, kakšen naj bi bil desni politik. “Upam, da bo držo, ki jo je gospod Logar zavzel, tudi nadaljeval,” je še komentirala.

Klakočar Zupančič Logarja prav tako vidi kot politika, ki bi lahko prinesel zmernost v desne politične vode. “Ne smemo biti ne razdiralni ne hujskaški, in to je tisto, kar me moti pri gospodu Janši,” je dejala.

V odgovoru na vprašanje novinarja Mihe Orešnika je primerjala tudi retoriko Goloba in Janše, pri čemer je ocenila, da retorika Janše “gre na izjemno občutljiv, oseben in žaljiv nivo”, ki ga “razpihujejo novičarski portali”. Politika, je še komentirala, “bo vedno burna, tudi nič ni narobe, če je, vedno bo kritična, vedno bo verjetno hodila malo po robu, ne sme pa iti čez rob. Tukaj je ta distinkcija, ki jo vidim med besedami, ki jih izražata oba imenovana politika.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje