Mestni svetniki podprli predlog župana Arsenoviča o subvencijah za ogrevanje

Gospodarstvo 07. Dec 202112:16 > 21:35 1 komentar
Saša Arsenović
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Visoke cene daljinske toplote Energetike Maribor so prejšnji teden odnesle njenega direktorja Alana Perca. Danes pa so mestni svetniki obravnavali in sprejeli predlog občine, da bi ta subvencionirala 30 odstotkov cene, ki naj bi bila sicer visoka novembra in decembra, kasneje pa naj bi se znižala. Svetniki so bili soglasni, da je odjemalcem treba pomagati, a nekateri so menili, da bi morali strošek kriti iz (prihodnjih) dobičkov Energetike Maribor, ne iz proračuna.

Mariborski župan Saša Arsenović je prejšnji teden zaradi visokih cen daljinske toplote v Mariboru, ki so trenutno najvišje v državi, odstavil direktorja občinskega podjetja Alana Perca.

Ta je za N1 takrat dejal, da je županu tik pred odstavitvijo želel predlagati, da bi november in december odjemalcem občina pomagala prebroditi s popusti na ceno ter da bi se občina odpovedala delu dobička podjetja, a ga Arsenović ni želel poslušati. V januarju naj bi se cene daljinske toplote znižale, saj ima Energetika Maribor od letošnje pomladi zakupljen plin za proizvodnjo toplote za prihodnje leto.

Omenimo, da je trenutno na sistem daljinskega ogrevanja v občini Maribor priključenih 13.223 stanovanj ter 372 drugih odjemalcev.

Obročno odplačilo in predlog subvencij

Prejšnji teden je občina sporočila, da bo odjemalcem pomagala z možnostjo obročnega odplačevanja. Napovedala je tudi, da bo mestnemu svetu predlagala delitev mestnih vavčerjev.

Kot so nam potrdili v Javnem holdingu Maribor, del katerega je Energetika Maribor, bodo odjemalcem omogočili plačilo na šest obrokov, mestni svet pa je danes potrdil še 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene toplote. V predlogu sklepa je pisalo, da je razlog za 120-odstotno zvišanje cen toplote v tem, da podjetje ni pravočasno zakupilo plina in da je zato odgovornost občine, da pomaga, še toliko večja. Subvencije bodo razdelili vsem odjemalcem Energetike Maribor. Skupen strošek subvencij ocenjujejo na 650 tisoč evrov.

Cena na položnicah za november, ki jih Energetika pošilja prihodnji teden, bo – tako je razumeti – že subvencionirana.

Nasproten predlog, da bi subvencije krila Energetika

Na predlog opozicijskega svetnika Mihe Recka se je seje udeležil tudi razrešeni direktor Perc, ki je pojasnjeval razloge za zvišanje cen ogrevanja. Perc sicer podpira predlog subvencij, meni pa, da je načrtovani vir financiranja protiustaven zaradi evropskih pravil o (nedovoljenih) državnih pomočeh. Kot je dejal, Energetika Maribor pri nabavi plina ni naredila nobene napake.

Na seji je predstavil tudi predlog, da bi subvencije krili iz načrtovanega dobička Energetike Maribor (ta naj bi prihodnje leto znašal 800 tisoč evrov) in da bi pomagali vsem odjemalcem – zasebnikom, podjetjem, javnim zavodom. Kot je po poročanju STA dejal, naj bi bil dvig zneskov na položnicah le začasen, saj da bo januarja prihodnje leto cena toplote v Mariboru “ena najkonkurenčnejših” v Sloveniji.

Prižig lučk Maribor
Prižig lučk Maribor

Spolzek teren pomoči

Svetnik z liste župana Arsenović za Maribor Aljaž Bratina nam je že pred izredno sejo dejal, da bodo podprli predlog občine. Lista ima 11 svetnikov. Tudi sam je sicer opozoril, da je ureditev subvencij s pravnega vidika zelo kompleksna zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh.

V občinskem gradivu sicer piše, da subvencije gospodinjstvom niso predmet pravil o pomočeh, ta bi veljala, če bi subvencije širili tudi na podjetja.

Poleg tega se zaveda, da bo to dodatna obremenitev za mariborski proračun, ki je, tako Bratina, zaradi podfinanciranja že zdaj oslabljen.

Pomoč za vse

“Ko bomo slišali, kaj bo povedal Perc, se bomo odločali, ali bomo podprli predlog,” pa nam je pred današnjo izredno sejo mestnega sveta pojasnil vodja opozicijske svetniške skupine Liste Franca Kanglerja Milan Mikl. “Razumemo, da so razmere na tržišču neizprosne. Zanima pa nas, ali je dejansko prišlo do poslovne napake.”

V svetniški skupini z desetimi poslanci po besedah Mikla razumejo, da je treba ljudem pomagati, bi pa bilo pa po njihovem dobro, da enako obravnavajo vse občane. “Tudi olje, elektrika, drva so se podražili. Ne nazadnje tu govorimo le o gospodinjstvih, kaj pa podjetja.” Iz njegovih besed je razumeti, da so bili naklonjeni tudi predlogu Perca, da bi Energetika Maribor znižala ceni za kritična meseca (november in december) ter razliko krila sama, kar bi vplivalo na njen poslovni izid, a bi – tako Mikl – lahko prihodnje leto to nadoknadila.

Na vprašanje, ali bi predlagane subvencije proračun prenesel, odgovarja: “To bi bilo zelo težko.”

Podbevšek, ZNS: Arsenović je prekoračil pristojnosti

“Župan je prekoračil svoje pristojnosti in se vmešal v upravljanje občinskega podjetja,” je o nedavni razrešitvi direktorja Energetike Maribor dejal predsednik Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS) Gorazd Podbevšek., ki ga je za mnenje prosila svetniška Lista za pravičnost in razvoj (njena svetnika sta Stojan Auer in Primož Juhart). Spomnimo, da je Arsenović po besedah Perca od njega prejšnji ponedeljek zahteval odstop, a Perc na to ni pristal, naslednji dan ga je nadzorni svet razrešil.

Predsednica nadzornega sveta je Mateja Cekić, sicer vodja urada za finance in proračun na občini, kar po mnenju Podbevška kaže na “veliko prepletenost na vseh nivojih, ki ni dobra za učinkovito upravljanje občinskih podjetij”.

“Energetika Maribor bi morala imeti čim bolj neodvisen nadzorni svet in člane s čim manj nasprotij interesov. Konkreten primer daje videz, da je osebni interes predsednice nadzornega sveta kot zaposlene na občini, ki jo vodi župan, lahko v nasprotju interesov z njenim interesom predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, ki je delovati izključno v interesu te družbe.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje