Arso opozarja: Možni so motnje pri oskrbi z elektriko, vodo in zemeljski plazovi

Slovenija 19. Okt 202306:48 0 komentarjev
Opozorilo
Foto: Agencija RS za okolje

Danes bodo Slovenijo zajele krajevne padavine s posameznimi nevihtami v zahodnem, južnem in osrednjem delu države. Na Primorskem se bodo pojavljali močni in dolgotrajni nalivi, zato je agencija za okolje za ta del izdala oranžno vremensko opozorilo. "Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi," so ob izdanem opozorilu za Primorsko navedli na Arsu.

Nad vzhodnim Atlantikom in zahodno Evropo se bo v naslednjih dneh poglobila obsežna višinska dolina hladnega zraka. Na njeni prednji strani se bodo okrepili jugozahodni zračni tokovi, zrak pa bo k nam pritekal iznad zahodnega in severnega Sredozemlja, so na Facebookovi strani Agencije RS za okolje (Arso) zapisali meteorologi.

Danes bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine. Zapihal bo jugozahodni veter. Ker se bodo predvsem na Primorskem pojavljali močni in dolgotrajni nalivi, je Arso za jugozahodni del Slovenije izdal oranžno vremensko opozorilo. Padavine se bodo na Primorskem začele krepiti že dopoldne.

Po podatkih vremenoslovcev bo do noči na petek na Primorskem predvidoma padlo od 40 do 80, krajevno tudi do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Pri tem izračuni meteoroloških modelov največ dežja napovedujejo za širše območje Goriške in Vipavske doline ter Snežnika.

“Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi,” so ob izdanem opozorilu za Primorsko navedli na Arsu. Na nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov na zahodu države so opozorili tudi na Geološkem zavodu Slovenije. “Opozorilo za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi,” so dodali.

Prebivalce so zato pozvali, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. “Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112,” so pojasnili.

Drugod po državi bo količina padavin sicer manjša in bo pojemala tako na severu kot vzhodu. Večinoma bo padlo od 10 do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine se bodo občasno pojavljale tudi v petek in soboto, pogostejše in močnejše bodo v zahodni Sloveniji,” so na Facebooku še zapisali Arsovi meteorologi.

Naraščanje rek po Sloveniji

Danes bodo še naraščale reke v zahodni, čez dan tudi v južni in osrednji Sloveniji. Ob krajevno močnejših padavinah lahko na manjših območjih sredi dneva poplavljata zaledna in padavinska voda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!