Prihaja sprememba: spet bo občutno topleje, a deževno

Slovenija 18. Okt 202310:47 0 komentarjev
jesen
Foto: PROFIMEDIA

Drugo polovico tedna bo zaznamovalo občasno deževno vreme. Največ padavin bo predvidoma na Goriškem in v Vipavski dolini ter na območju Snežnika. Zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra bo spet zelo toplo, popoldanske temperature bodo marsikje po nižinah okoli 20 stopinj Celzija, ob morju in na vzhodu države bo celo topleje.

Po prvem hladnem obdobju letošnje jeseni, ki je trajalo od nedelje do srede, bo že v drugi polovici tega tedna k nam iznad Sredozemlja postopno pritekal občutno toplejši in zelo vlažen zrak, pišejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Na jugozahodu Slovenije bo rahlo deževalo že danes, padavine pa se bodo predvsem na Primorskem okrepile jutri zjutraj in dopoldne. Pojavljali se bodo krajevni nalivi.

Do noči na petek bo na Primorskem predvidoma padlo od 40 do 80, krajevno tudi okoli 100 l/m². Pri tem izračuni meteoroloških modelov največ dežja napovedujejo za širše območje Goriške in Vipavske doline ter Snežnika. Državna meteorološka služba je tako za četrtek za jugozahod Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo.

Drugod po Sloveniji bo količina padavin manjša in bo pojemala tako proti severu kot proti vzhodu. Večinoma bo padlo od 10 do 50 l/m². Padavine se bodo občasno pojavljale tudi v petek in soboto, pogostejše in močnejše bodo v zahodni Sloveniji. Meja sneženja bo ostala visoko, večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi.

Bo pa zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra spet zelo toplo. Popoldanske temperature bodo marsikje po nižinah okoli 20 °C, ob morju in na vzhodu Slovenije pa še nekaj stopinj višje.

Kakšno bo vreme za maraton?

Vreme bo v nedeljo, ko potekajo maraton, polmaraton in tek na deset kilometrov, še za odtenek boljše kot v soboto. Možnosti za padavine bo še manj. Sicer ne bo popolnoma suho, a kot je poudaril dežurni prognostik Andrej Velkavrh, “ni nemogoče, da bi bila nedelja večinoma suha”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!