Arso opozarja na pozebo, temperature se bodo spustile pod ledišče

Slovenija 03. Apr 202316:12 0 komentarjev
Pozeba, sadovnjak
BOBO

V naslednjih dneh se bodo temperature ponoči in zjutraj več dni zapored spustile pod ničlo, zato so meteorologi Agencije RS za okolje znova izdali opozorilo pred nevarnostjo pozebe. Prav tako opozarjajo na nevarnost snežnih plazov na nadmorskih višinah okoli 2.000 metrov.

Zaradi ohladitve bodo že jutri najnižje jutranje temperature od -4 do 0 stopinj Celzija, v alpskih dolinah in mraziščih Notranjske celo do -7 stopinj, zato meteorologi Agencije RS za okolje ponovno pričakujejo povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi pozebe na kmetijskih rastlinah.

Tudi v nadaljevanju tedna se bodo jutranje temperature zraka več dni zapored spustile pod 0 stopinj Celzija ter tako ogrozile razvijajoče se cvetove sadnih rastlin ter zelenjadnice na prostem. Večja nevarnost za pozebo je v zatišnih legah, kjer bo slabša prevetrenost. Škodo zaradi pozebe pa lahko utrpijo tudi drevesa akacije, ki predstavljajo pomembno čebeljo pašo, opozarjajo na Arsu.

Kako zmanjšati posledice pozebe?

Posledice pozebe je mogoče zmanjšati tudi z različnimi tehnikami zaščite sadnih dreves, med drugim z dovajanjem toplote v nasade, oroševanjem, dimljenjem in podobnimi pristopi. Podrobneje so vse tehnike opisane v “Tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo”.

Pozeba, sadovnjak, oroševanje
Oroševanje (vir: BOBO)

Tudi zgodnjo zelenjavo je ob pozebi priporočljivo prekriti s kopreno.

Za boljše spremljanje napovedi glede morebitne pozebe so meteorologi Agencije RS kmetovalcem pripravili tudi novo aplikacijo Agrometeorološke napovedi.

Arso opozarja tudi na nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov. Ta bo zmerna, 2. stopnje. Nevarnejša so zlasti strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Sveži snežni nanosi nastajajo na zahodnih in južnih pobočjih.

V snežni odeji so skrite tudi šibke plasti, po katerih se lahko splazi sneg, ki je zapadel ob zadnjem sneženju. Nižje je nevarnost zaradi manjše količine snega majhna, 1. stopnje. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage.

Od petka je v visokogorju zapadlo od 10 do 20 centimetrov. Danes je zapihal močan severni do severovzhodni veter, ki na izpostavljenih mestih prenaša sneg in je nastala vetrna skorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!