“Avanturizem obrambnega ministra”, del opozicije kritičen do Toninovega poleta

Slovenija 07. Jan 202216:513 komentarji
Delite:
Matej Tonin
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

V delu opozicije so kritični do novembrskega leta ministra za obrambo Mateja Tonina v ameriškem bojnem letalu F16 iz letalske baze v italijanskem Avianu na Poček, ki ga je pilotiral poveljnik ameriške letalske baze v Avianu general Jason Bailey. Da gre za "avanturizem obrambnega ministra," meni koordinator Levice Luka Mesec.

Minister za obrambo Matej Tonin se je novembrske vaje letalske podpore na Počku udeležil na prav poseben način, saj je bil potnik v ameriškem večnamenskem bojnem letalu F16. Gostil ga je poveljnik ameriške letalske baze v Avianu general Jason Bailey, poroča portal 24ur.com.

Kot so zapisali, je konec novembra brez navzočnosti medijev odšel v ameriško bazo v Avianu, skupaj z Baileyem pa sta iz severne Italije preletela Tržaški zaliv in se spustila na Poček, kjer sta po navodilih slovenskega kontrolorja združenega ognja ob spremstvu pilatusov sklatila nekaj tarč in se vrnila v ameriško oporišče.

Na ministrstvu za obrambo so potrdili navedbe portala. “Minister je bil povabljen v Aviano, ob tej priložnosti pa je dobil možnost, da s poveljnikom Baileyem poleti do Počka,” je dejal Aleš Sila iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Draga zabava kot nagrada ministru

Kritično pa so se odzvali v delu opozicije. “To je dobesedno avanturizem obrambnega ministra,” je koordinator Levice Luka Mesec dejal v današnji izjavi za novinarje, sicer namenjeni aktualnemu političnemu dogajanju. Po njegovih besedah gre za drago zabavo, ki jo je minister dobil kot nagrado za nakup vojaškega transportnega letala za 72 milijonov evrov.

Izrazil je upanje, da bodo ljudje slišali, kaj počne pred volitvami. “V časih, ko se hrana in energenti dražijo, zapravlja državni denar, da v zameno dobi polet z vojaškim letalom, ki si ga je očitno že od malih nog želel,” je dodal.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je v izjavi, prav tako namenjeni aktualnim političnim zadevam, ministrov let komentiral z besedami: “V letalu si vsaj srajce ne bo popacal.”

Komentari

Vaš komentar