Avgustovska letna inflacija 6,2-odstotna

Gospodarstvo 31. Avg 202310:49 2 komentarja
Inflacija
PROFIMEDIA

Letna rast cen je bila avgusta v Sloveniji 6,2-odstotna, v istem mesecu lani pa 11-odstotna. Na letno inflacijo so najbolj vplivale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, na mesečno pa podražitve pogonskih goriv. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki omogoča evropsko primerjavo, je bila 6,1-odstotna.

Avgustovska letna inflacija je znašala 6,2 odstotka, na mesečni ravni pa so se življenjske potrebščine podražile za 0,1 odstotka. Cene storitev so se v povprečju zvišale za osem odstotkov, cene blaga pa za 5,2 odstotka, je objavil Surs.

Na letno inflacijo imajo še naprej največji vpliv cene hrane in brezalkoholnih pijač. Te so se v enem letu zvišale povprečno za 10,4 odstotka. Storitve in izdelki za rekreacijo in kulturo so se podražili za 8,7 odstotka, podražitve v zdravstvu so bile 11-odstotne, v restavracijah in hotelih pa 8,7- odstotne.

Na letni revni se je večina izdelkov in storitev podražila, so bile pa tudi opaznejše pocenitve. Cene električne energije so v povprečju upadle za 13,1 odstotka, tekoča goriva so se pocenila za 19,1 odstotka, dizelsko gorivo za 7,4 odstotka in bencin za 3,8 odstotka, pojasnjujejo na Sursu.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki omogoča evropsko primerjavo, je bila 6,1-odstotna, medtem ko je julija znašala 5,7 odstotka. Na mesečni ravni so se cene dvignile za 0,2 odstotka. Cene storitev so bile na letni ravni v povprečju višje za 8,3 odstotka, cene blaga pa za 4,9 odstotka.

Evrska inflacija avgusta nespremenjena

Medtem je letna stopnja inflacije v evrskem območju avgusta ostala nespremenjena in je znašala 5,3 odstotka, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Nanjo še najprej najbolj vplivajo cene živil, alkohola in tobačnih izdelkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje