Avtocestna policija: za red skrbijo štiri patrulje

Slovenija 10. Avg 202110:42 > 13:35 1 komentar

Za red in varnost na slovenskih avtocestah trenutno skrbijo štiri patrulje ljubljanske avtocestne policije. Do konca prihodnjega leta pa bo avtocestna policija začela delovati tudi drugod po Sloveniji.

V prvi polovici letošnjega leta je tudi v Sloveniji začela delovati avtocestna policija. Z njeno pomočjo naj bi bile slovenske avtoceste še bolj varne in pretočne, napovedujejo pristojni.

Z operativnim delom je 1. junija prva začela delovati specializirana enota Ljubljana (SEAP Ljubljana). Trenutno deluje na območju Policijske uprave Ljubljana, in sicer na vpadnicah iz Štajerske, Primorske in Dolenjske ter na ljubljanski obvoznici. Delno so policisti prisotni tudi na območju Kranja, kjer izmenično s Postajo prometne policije Kranj spremljajo avtocesto od Karavank do Ljubljane.

Kot so za N1 povedali na Generalni policijski upravi, v izmeni trenutno delujejo od tri do štiri patrulje SEAP Ljubljana. To pomeni, da trenutno za varnost in red na avtocestah skrbi od šest do osem policistov, prav toliko tudi v nočnem času.

Druge enote avtocestne policije do konca prihodnjega leta

Na policiji sicer načrtujejo, da se bo število zaposlenih v enotah avtocestne policije v prihodnje povečalo. To pa je pogojeno s prihodom novih policistov iz Policijske akademije, poleg tega pa bo potrebno tudi zagotavljanje ustreznih prostorov, opreme itd.

Predvidevajo, da bodo preostale enote avtocestne policije ustanovljene najpozneje do konca leta 2022. “V letu 2021 se ne predvideva več večjega števila prerazporeditev na avtocestno policijo. Do prihoda nove generacije policistov se bo avtocestno policijo popolnjevalo na podlagi izkazanih nujnih potreb,” so zapisali v odgovoru na vprašanja N1.

Policija: Patrulje so izjemno uspešne in aktivne

Na policiji pravijo, da so patrulje ljubljanske avtocestne policije na območju, kjer delujejo, izjemno uspešne in aktivne. Od začetka delovanja (1. junij) do konca julija so policisti izvedli 3.056 ukrepov.

Ukrepali so zoper 226 prehitrih voznikov, izvedli 391 ukrepov zoper voznike avtobusov in tovornih vozil, zalotili in preprečili nadaljnjo vožnjo 71 voznikom pod vplivom alkohola in 9 voznikom, ki so odklonili strokovni pregled, da bi se ugotovilo, ali vozijo pod vplivom mamil ali psihoaktivnih zdravil, naštevajo na policiji.

Policisti ljubljanskih patrulj so prav tako zasegli 12 vozil, izrekli 800 opozoril, izvedli postopke zoper 61 voznikov, ki so vozili brez vinjete, pri dveh voznikih tovornih vozil odkrili manipulacije z AD-BLUE (sum goljufije), pri dveh voznikih tovornih vozil pa so odkrili manipulacije s tahografi. Policisti so v analiziranem obdobju obravnavali 199 prometnih nesreč in uvedli 37 prekrškovnih postopkov.

Skoraj prazna ljubljanska obvoznica konec marca 2020
Žiga Živulović jr./BOBO

Na Generalni policijski upravi so še dodali, da so policisti Oddelka za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilnimi sistemi, ki deluje v Dragomlju, od ustanovitve 8. julija letos ugotovili 588 prekoračitev hitrosti. Od tega je bilo v tujino poslanih 173 plačilnih nalogov, 200 plačilnih nalogov pa so prejeli državljani Slovenije. 215 zalotenih prehitrih voznikov pa so zaustavile patrulje na avtocestnem križu in zoper njih ustrezno ukrepale, so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje