Babiča niso odnesle nadstrešnice, ampak zaostanki na oddelku za tujce

Slovenija 03. Avg 202217:13 > 20:24 3 komentarji
Bojan Babič
Borut Živulović/BOBO

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je ocenila, da je načelnik ljubljanske upravne enote Bojan Babič v času epidemije svoje delo opravljal "korektno". Za njegovo zamenjavo se je odločila zaradi velikih zaostankov na oddelku za tujce, o katerih smo obširno poročali tudi na N1. Babič se bo na razrešitev odzval jutri, so napovedali na upravni enoti.

Potem ko je Delo včeraj objavilo novico o zamenjavi načelnika ljubljanske upravne enote Bojana Babiča, smo ministrico za javno upravo prosili za pojasnilo, zakaj se je odločila za njegovo razrešitev. Kot je razumeti iz pojasnila ministrstva, so bili osrednji razlog zaostanki pri izdaji dovoljenj tujcem za delo in prebivanje v Sloveniji. Na ministrstvu so poudarili, da se bo s to problematiko potrebno “nemudoma učinkovito spopasti”.

»Poudariti želim, da upravne enote vidim kot agilen, prijazen in strokoven servis za reševanje življenjskih situacij  državljank in državljanov oziroma strank. Verjamem, da je bilo v tej zvezi že veliko storjenega tudi v naši največji upravni enoti, kjer pa osebno vidim še mnogo možnosti za izboljšave in razvoj, predvsem v luči velikega pripada zadev in zaostankov na upravno notranjih zadevah (tujci) in tudi ostalih upravnih nalogah,« je zapisala Ajanović Hovnik.

Babič je po njenem mnenju v obdobju epidemije svoje delo opravljal “korektno”. “Vendar pa je pred UE Ljubljana še mnogo dalj časa trajajočih izzivov, s katerimi se soočajo uporabniki storitev in jih je treba prioritetno nasloviti,” je zapisala. Zato se je odločila za razrešitev načelnika UE Ljubljana z 31. avgustom 2022, so na ministrstvu potrdili navedbe Dela.

Kot so še pojasnili na ministrstvu, lahko ministrica v skladu z zakonom o javnih uslužbencih v roku enega leta od izvolitve razreši katerega koli od 58 načelnic ali načelnikov upravnih enot v Sloveniji, razrešitve pa ni potrebno obrazložiti. V tem primeru ministrica imenuje vršilca dolžnosti načelnika, ki upravno enoto vodi do imenovanja načelnika s polnimi pooblastili. Ta je izbran na posebnem javnem natečaju.

Na vprašanje, kdo bo septembra začasno prevzel vodenje največje upravne enote pri nas, na ministrstvu niso odgovorili, pojasnili so le, da je v. d. lahko javno znan z dnem podpisa pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Posebni javni natečaj se objavi v prvem možnem terminu po razrešitvi, so še dodali.

“Kdor koli bo stopil na Babičevo mesto, bo moral imeti veliko volje za komunikacijo z ljudmi in za iskanje težav, ki so se nakopičile,” je ob tem poudaril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Ob tem pa je opozoril: “Če tudi služba za upravne enote na ministrstvu za javno upravo ne bo resno pristopila k izvajanju svojih nalog, zamenjava načelnika ne bo prinesla pomembnih sprememb.”

Na vprašanje, kaj bodo prednostne naloge novega načelnika in ali je predvidena kadrovska krepitev upravne enote, na ministrstvu danes niso odgovorili.

Kopičenje zaostankov

Upravna enota Ljubljana
Stanko Gruden/STA

Delo je sicer poročalo, da naj bi bile eden od razlogov za Babičevo zamenjavo nadstrešnice, ki jih ta ni postavil na dvorišče Tobačne, zaradi česar so ljudje morali tam čakati tudi na dežju. A njegov mandat je zagotovo najbolj negativno zaznamovalo dogajanje na oddelku za tujce. V tem času je oddelek zapustilo 15 referentov, nekateri naj bi si nove službe poiskali v trgovskih verigah. “Ko dobri javni uslužbenci pobegnejo v trgovske verige, to pomeni, da je nekaj hudo narobe,” je ocenil Verk.

Zaradi kadrovskih težav se je število nerešenih zadev od leta 2018 do 2021 povečalo s 6.698 na 14.867. Konec aprila je bilo po uradnih informacijah približno 12.000 nerešenih zadev, po neuradnih pa okoli 15.000. Poleg tega vsaj 1800 zadev sploh še ni bilo dodeljenih v reševanje, medtem pa zakonski roki tečejo. Tujci se zaradi takšnih razmer lahko znajdejo v zelo resni situaciji. Konec maja smo objavili zgodbo Abdolhode Ghaffarija, ki je zaradi “napake” upravne enote ostal brez pravne podlage za bivanje v Sloveniji in mu je po devetih letih prebivanja tukaj grozil izgon v Afganistan. Zaradi slabih razmer na oddelku za tujce je Delavska svetovalnica februarja letos pozvala tako Babiča kot tedanjega ministra za javno upravo Boštjana Koritnika k odstopu.

Naši sogovorniki ocenjujejo, da težave na oddelku za tujce niso izključno Babičeva krivda, da pa bi moral kot načelnik odločneje vztrajati pri tem, da ministrstvo odobri dodatne zaposlitve. Namesto tega naj bi Babič vodenje v veliki meri prepustil vodjam posameznih oddelkov oziroma sektorjev.

Babič je bil na mesto načelnika imenovan leta 2019 v času ministra Rudija Medveda, prav v času, ko so zaposleni tam zaradi preobremenjenosti napovedali stavko. Babič je takrat napovedoval kratkoročne in dolgoročne ukrepe za reorganizacijo dela.

Pred prihodom na ljubljansko upravno enoto je kot vršilec dolžnosti načelnika vodil Upravno enoto Litija, pred tem pa je bil na čelu mariborske mestne uprave. Leta 2015 ga je tedanji župan Andrej Fištravec razrešil zaradi, kot je dejal takrat, objektivne in subjektivne odgovornosti za neizvedene in slabo izvedene naloge in postopke na mestni upravi. Babič je takrat očitke zavrnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje