Badnji dan: pravoslavni verniki bodo v krogu družine pričakali božič

Slovenija 06. Jan 202306:48 1 komentar
Badnjak
Žiga Živulovič Jr./BODO

Pravoslavni verniki danes praznujejo badnji dan, ko bodo v pravoslavnih cerkvah delili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, jih iz cerkev odnesli domov, zažgali ter v krogu družine pričakali pravoslavni božič.

Pravoslavni verniki danes obeležujejo tako imenovani badnji dan. Osrednje bogoslužje Srbske pravoslavne cerkve pri nas bo v cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani.

Pravoslavni verniki so se na božič pripravljali s šesttedenskim postom, ki je bil namenjen notranji pripravi na rojstvo Jezusa Kristusa in se končuje danes. Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Borislava Livopoljca pravoslavci enako kot katoliki verjamejo, da jih je Jezus Kristus s tem, ko je prišel na svet, osvobodil od greha in smrti ter jim dal večno življenje.

“Z njegovim rojstvom je bila premagana razlika med človekom in Bogom. S tem ko je prišel na zemljo, nam je Bog pokazal, da smo lahko tudi mi deležni večnega življenja,” je dejal.

V pravoslavnih cerkvah bodo danes, dan pred božičem, delili badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Po besedah Livopoljca badnjak simbolizira okolje, v katerem se je po zapisih iz Svetega pisma pred več kot 2.000 leti rodil Kristus. Badnjake bodo verniki danes iz cerkev odnesli domov, jih zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči bodo mnogi odšli na prvo slavnostno liturgijo, osrednja božična liturgija pa bo nato ob 9. uri dopoldne.

Božič vsi kristjani praznujejo 25. decembra, vendar to za vse ne pomeni istega dne. Del pravoslavnih vernikov zaradi uporabe julijanskega koledarja, ki za našim gregorijanskim zaostaja 13 dni, božič praznuje 7. januarja.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne Cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje