Pahor za novega viceguvernerja Banke Slovenije predlaga Marjana Divjaka

Novice 18. Jan 202214:22 > 14:29 1 komentar
Marjan Divjak
Direktorat za zakladništvo

Predsednik republike Borut Pahor je v torek v DZ poslal predlog za imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije, ki bo na tem položaju nasledil Primoža Dolenca. Po presoji kandidatur in opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin se je Pahor odločil na položaj predlagati Marjana Divjaka, so sporočili iz kabineta predsednika republike.

“Kandidat izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče sklepati, da je med vsemi kandidati najbliže potrebni podpori poslank in poslancev za izvolitev,” so zapisali v uradu predsednika države Boruta Pahorja.

Kandidat za mesto viceguvernerja Banke Slovenije Marjan Divjak se bo še pred odločanjem v DZ predstavil javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači v prihodnjem tednu.

Divjak je sicer od leta 2013 generalni direktor direktorata za zakladništvo na finančnem ministrstvu.

Pahor izbiral med petimi predlogi

Za javne predstavitve kandidatov se je predsednik republike odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati pa takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči DZ ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike, so še spomnili v predsednikovem uradu.

DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Pahor je poziv za mesto viceguvernerja Banke Slovenije objavil oktobra, ker viceguvernerju in namestniku guvernerja Primožu Dolencu 5. aprila poteče mandat. Na poziv je prispelo pet predlogov kandidatur; poleg Divjaka so se prijavili še Branko Babič, Miha Mihič in Sibil Svilan, vnovič se je prijavil tudi Primož Dolenc. O kandidatih je predsednik Pahor prejšnji teden opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami.

V svetu Banke Slovenije so poleg Dolenca še guverner Boštjan Vasle in viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško in Tina Žumer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje