Bavčar ni priznal krivde za očitke glede delnic Intereurope

Gospodarstvo 25. Feb 202212:28 1 komentar
Igor Bavčar
Srdjan Živulovič/BOBO

Na koprskem sodišču se je s predobravnavnim narokom začelo ponovljeno sojenje nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću zaradi posla s prodajo delnic Intereurope. Po trditvah tožilstva naj bi obtožena Istrabenz oškodovala za 3,7 milijona evrov. Bavčar krivde ni priznal.

Tožilka Mateja Jagrič Zajec je v predstavitvi obtožnice navedla, da je Igor Bavčar kot predsednik uprave Istrabenza leta 2007 zlorabil svoj položaj ter v nasprotju z dolžno skrbnostjo in interesi družbe na podlagi predhodnega dogovora s predsednikom uprave Maksime Holding Miroslavom Golubićem kot nov terminski kupec vstopil v terminski posel, ki ga je Maksima Holding sklenila z Banko Celje.

Pri tem je Bavčar po prepričanju tožilstva vedel, da bo Istrabenz delnice Intereurope močno preplačal in da je edini namen posla Maksimi Holdingu omogočiti izstop iz omenjenega posla.

Razlika med nakupno in prodajno ceno 3,7 milijona evrov

Istrabenz je le dan po nakupu omenjenega paketa delnic za skupno dobrih 14 milijonov evrov le-tega naslednji dan prodal Banki Celje za 10,3 milijona evrov. Istrabenz je bil s tem oškodovan za razliko v ceni v višini 3,7 milijona evrov. Obtožnica Bavčarja bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja, Golubića pa pomoči pri tem dejanju s tem, ko je Bavčarju dal na razpolago sredstva za izvedbo posla.

Intereuropa
Žiga Živulović jr./BOBO

Bavčar je predsednici sodnega senata Meri Mikac pojasnil, da bo v postopku odgovarjal le na vprašanja svojega zagovornika, v svojem zagovoru pa je zatrdil, da omenjenega posla ni vodil ali se o njem dogovarjal ter z njim ni bil seznanjen. Posel sta po njegovih besedah po službeni dolžnosti vodila najprej Srečko Kenda in nato Kristjan Sušinski. Bavčar je sicer priznal, da je dokumente kot predsednik uprave podpisal, da pa so jih pred tem parafirale pristojne službe Istrabenza.

Zaradi daljše prekinitve naroka dopoldne Golubić še ni prišel na vrsto za svoj zagovor, je pa dal jasno vedeti, da krivde ne namerava priznati.

Bavčar je pri navajanju osebnih podatkov sicer navedel, da se nahaja na odprtem oddelku zavoda za prestajanje zaporne kazni na Igu ter da je v še enem kazenskem postopku pred ljubljanskim okrožnim sodiščem, ki pa se še ni začel.

Bavčar naj bi bil pogojno izpuščen

Po poročanju Dnevnika, ki se sklicuje na neuradne informacije iz več virov v pravosodju, naj bi komisija Bavčarju odobrila pogojni odpust iz zapora. Bavčar je septembra 2017 začel prestajati petletno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja pranja denarja. Informacije o pogojnem izpustu Bavčar danes ni komentiral.

V sojenju zaradi posla z delnicami Intereurope je prvostopenjsko sodišče aprila 2019 Bavčarja in Golubića spoznalo za kriva zlorabe položaja oz. pomoči pri tem dejanju ter oba obsodilo na zaporni kazni. Bavčarja je obsodilo na dve leti in pol zapora ter mu skupaj s prejšnjo obsodbo izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora, Golubića pa je sodišče obsodilo na eno leto in osem mesecev zapora. Predlani je Višje sodišče v Kopru sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje pred povsem spremenjenim senatom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje