Begunka, ki je na Jesenicah rodila deklico: “Družine nisem videla že pet let”

Slovenija 18. Dec 202114:04 > 14:04
Fardosa in Sabrina
ADRA

Somalijska begunka, ki je pred petimi leti visoko noseča prišla v Slovenijo in v jeseniški bolnišnici rodila deklico, je pred dobrimi tremi leti dobila azil. Skrbi pa jo za mamo in njeni dve hčerki, ki so ostale v nevarni domovini. "Nikoli nisi vedel, kdaj bodo prišle oborožene skupine, te preteple ali odpeljale," se spominja. Begunci imajo sicer po zakonu pravico do združitve družine, vendar pa so stroški potovanja zelo visoki. Humanitarne organizacije so zato zagnale akcijo zbiranja sredstev.

Somalijska begunka Fardosa (somalijsko Firdews), ki je leta 2016 v Slovenijo pripotovala visoko noseča in po posredovanju domačinov v jeseniški bolnišnici rodila deklico Sabrino (somalijsko Sabreen), si želi zdaj v Slovenijo pripeljati svoji dve hčerki in mamo, ki so ostale v razdejani Somaliji.

Fardosa je dve leti po prihodu v Slovenijo dobila azil, zato ima po zakonu o tujcih pravico do združitve družine. Ker pa mora visoke stroške potovanja pokriti sama, so nevladne organizacije zagnale humanitarno akcijo zbiranja pomoči, je prvi poročal Dnevnik.

Fardosini hčerki in mama v svoji domovini trpijo hudo pomanjkanje in lakoto. “Prebijajo se iz dneva v dan, saj so popolnoma odvisne od mene in od dobrote drugih ljudi,” pove Fardosa, ki del skromnih prihodkov pošilja v Somalijo.

Fardosina družina
Fardosini hčerki in mama, ki so ostale v Somaliji. (ADRA/osebni arhiv)

“Živeli smo v nenehnem strahu”

Na negotovo in nevarno pot v Evropo, na katero se je podala sama, jo je gnal nagon po preživetju. »Nikoli nisi vedel, kdaj bodo prišle oborožene skupine, te preteple ali odpeljale. Živeli smo v nenehnem strahu. Nismo vedeli, ali bomo preživeli do naslednjega dne. Nekega dne so prijeli in odpeljali mojega moža. Nikoli nisem izvedela, kaj se je zares zgodilo. Šele kasneje, ko sem že bila v Sloveniji, sem izvedela, da je umrl. Z dvema hčerkama in mamo smo živele v nenehnem strahu. V skrajnem obupu sem se odločila, da grem iz tega pekla. Beg je bil edini izhod. Zame še toliko težji, saj sem imela več možnosti za preživetje, če se na pot odpravim sama, brez hčerk in mame,« je njene izjave povzel Dnevnik.

Na pot v Evropo se pogosto odpravijo najmočnejši, običajno očetje, ki kasneje, ko pridobijo status beguncev, zaprosijo še za združitev z družino. Gre za pravico, ki jo zagotavlja 47. a člen zakona o tujcih. Če združitve družin v tujski in begunski zakonodaji ne bi bile omogočene, bi na evropskih mejah umrlo še več otrok, ki bi bili prisiljeni tvegati nevarno pot, je zapisal Dnevnik.

Fardosa pravi, da se je do Slovenije prebila v skrajnih mukah. Tako kot na tisoče drugih beguncev se je odločila, da najprej pobegne v Etiopijo.”Na poti sem ugotovila, da sem noseča. Če bi to vedela, se za pot morda ne bi odločila. Na koncu sem na begu, v Ratečah, skoraj rodila na prostem. Zahvaljujoč dobrim ljudem, ki so poklicali reševalce, da so me odpeljali v jeseniško porodnišnico, sem po dveh urah rodila v bolnišnici.”

Cilj je zbrati 6400 evrov

S svojo zdaj že pet let staro hčerko Sabrino (Sabreen) živi v Ljubljani, kjer dela priložnostna dela, deklica pa obiskuje vrtec. “”Nikoli nisem dobila zaposlitve za dalj časa, saj dela v popoldanskih urah zaradi majhne hčerke ne morem sprejeti. Zdaj se zelo trudim na tečaju slovenskega jezika, da bi opravila izpit iz slovenščine. Združitve s svojo družino se veselim bolj kot vsega.”

Sredstva za prihod Fardosinih hčerk in mame zbira Humanitarno društvo ADRA Slovenija v sodelovanju s Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) in drugimi nevladnimi organizacijami. Stroški potovanja so precej visoki, zajemajo namreč stroške letalskih vozovnic, izstopnih vizumov in COVID-19 testov. Cilj je zbrati 6400 evrov.

Zbiralna akcija poteka do 15. januarja prihodnje leto. Pomoč je mogoče nakazati preko plačilnega naloga:

IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2021
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija,

Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: ZDRUZITEV FARDOSA
Koda namena: CHAR

Sredstva lahko donirate tudi preko paypala:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=7SNQJQL47UG38