Beseda dneva na političnem parketu – povezovanje

Slovenija 22. Dec 202120:36 > 21:02 2 komentarja
Tanja Fajon, SD, intervju
N1

Današnje strankarsko dogajanje je zaznamovala beseda povezovanje. K "povezovanju demokratičnih sil" je pozvala predsednica SD Tanja Fajon. Igor Zorčič je poudaril nujnost povezovanja liberalnih strank - mednje poleg LMŠ in SAB šteje stranko Lide, ki jo ustanavlja. O možnosti povezovanja so spregovorili na seji izvršnega odbora Desusa.

Nastajanje novih strank in torej nadaljnje drobljenje političnega prostora vznemirja že obstoječe stranke. Tako je predsednica SD Tanja Fajon danes gibanja, nastajajoče stranke, civilno družbo in vse ostale demokratične sile pozvala k pogovoru in k sodelovanju. V bitki proti škodljivi aktualni vladi po njenih besedah ni prostora za parcialne zgodbe. “V liberalnem, sredinskem političnem prostoru je velika razdrobljenost, kar je slabo za demokracijo v Sloveniji. Zato je povezovanje demokratičnih sil izjemno pomembno za leto, ki prihaja,” je poudarila Fajon.

“Pozdravljam vsak poziv, ki vodi k pogovorom, združevanju, zbliževanju,” se je odzval predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki ustanavlja novo stranko Liberalni demokrati (Lide). Ob tem pa je dodal, da si ne dela utvar o možnosti širokega povezovanja, saj nekateri niso sposobni narediti niti manjših korakov. Po njegovi oceni bi bilo dobrodošlo, če bi svoje delovanje združili Socialni demokrati in Levica. Prav tako pa bi se morali povezati stranki, ki sta članici evropske družine Alde, torej LMŠ in SAB. V tej združbi Zorčič vidi tudi novo nastajajočo liberalno stranko, ki jo snuje on. “To bi bilo najbolj zdravo za naše politično okolje,” je poudaril.

“Ne vem, zakaj Zorčič ustanavlja svojo stranko, če je tako navdušen nad povezovanjem,” se je na zamisel predsednika državnega zbora o združevanju liberalnih strank odzval prvak LMŠ Marjan Šarec. Izpostavil je, da so stranke KUL podpisale sporazum, da gre vsaka od njih na volitve s svojim programom in s svojo kandidatno listo, nato pa bodo oblikovale vlado. Tako je sestavljanje kandidatne liste LMŠ že v zaključni fazi. Po Šarčevih besedah je imel Zorčič – čeprav je podprl oblikovanje Janševe vlade in je aktualno vlado ob konstruktivni nezaupnici ohranil pri življenju – možnost, da vstopi v katero od četverice levosredinskih strank, sedaj pa je ta možnost zamujena.

Igor Zorčič
Uroš Kokol/N1

Prav tako imajo kandidatno listo že skoraj zaprto v Stranki Alenke Bratušek. Tudi generalni sekretar SAB Jernej Pavlič je poudaril, da je samostojen nastop strank KUL na volitvah določen v pogodbi o povolilnem sodelovanju. Pavlič je sicer izpostavil, da si je SAB vedno prizadevala za povezovanje sredine. Spomnil je, da so imeli odprta vrata za nepovezane poslance, a se jim je pridružil le Branislav Rajić, in da so se pred zadnjimi evropskimi volitvami zavzeli za sodelovanje strank Alde. Vendar pa procesa povezovanja in združevanja po Pavličevih besedah nikakor ni primerno peljati na silo pred volitvami, temveč se je tega, če obstajajo interesi, smiselno lotiti v umirjenem povolilnem času.

V Desusu različna mnenja o predvolilnem povezovanju

O možnosti predvolilnega povezovanja so spregovorili tudi na današnji seji izvršnega odbora Desusa, ki so se je udeležili še predsedniki strankinih pokrajinskih odborov. Iz pogovorov z več navzočimi je mogoče razbrati, da so mnenja deljena. Vsi priznavajo, da bo Desus, če se bo odločil za samostojni nastop na aprilskih državnozborskih volitvah,  težko našel 88 kandidatov. Vendar pa nekateri vztrajajo, da je “strankino blagovno znamko” mogoče ohranili le s samostojnim nastopom, sprejemljivo se jim zdi kvečjemu predvolilno povezovanje z Zorčičevo stranko Lide. Drugi poudarjajo, da bo dogovor s še kakšno stranko, ki ima enake vrednote kot Desus, nujen, če želi stranka upokojencev preživeti. Kot rešitev vidijo povezovanje s SD, a le pod pogojem, da si jih ta ne bo skušala podrediti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje