Bešič Loredan: Pri dogovoru s Fidesom je prevladala zdrava pamet

Slovenija 13. Jan 202313:30 5 komentarjev
danijel bešič loredan
Žiga Živulović/Bobo

Pri sporazumu med vlado in zdravniškim sindikatom Fides je prevladala pamet, meni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Oboji so bili po njegovi oceni soočeni s položajem, da je potrebno rešitve najti za skupno mizo.

Kot ključno sporočilo stavkovnega sporazuma je izpostavil stališče vlade, da niti zdravniki niti drugo zdravstveno osebje niso krivi za stanje v zdravstvenem sistemu, saj je do trenutnega stanja vodilo dogajanje preteklih let. Prav tako je minister izpostavil stališče vlade iz sporazuma, da je treba vsakršno obliko nasilja v zdravstvu obsoditi.

Skupne rešitve za reformo zdravstvenega sistema in obvladovanje trenutne problematike v zdravstvu bosta strani zdaj iskali za skupno mizo, je napovedal: “Seveda stoodstotnega kompromisa ne bo nikoli, moramo pa priti do tega, da se strinjamo v petih od sedmih postavkah in to potem skupaj udejanjiti v zdravstveno reformo.”

Sporazum med Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter vladno stranjo je bil parafiran v torek, po mediaciji med ministrstvom za zdravje in sindikatom, ki so jo vodili v Slovenskem zdravniškem društvu. Vlada je parafiran sporazum potrdila v četrtek, Bešič Loredan pa naj bi ga po napovedi podpisal prihodnji petek.

Sporazum predvideva ločen plačilni steber za zdravstvo

Sporazum med drugim predvideva razreševanje nekaterih stavkovnih zahtev Fidesa v že pred tem predvidenem ločenem plačnem stebru za zdravstvo. Če ta do 1. januarja 2024 ne bo stopil v veljavo, bo vlada plačna nesorazmerja zdravnikov in zobozdravnikov odpravila v ločenih pogajanjih v okviru posebnega plačnega stebra le za zdravnike in zobozdravnike.

Tudi podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je po vladni potrditvi parafiranega stavkovnega sporazuma ocenil, da je razum prevladal na obeh straneh. Pri dvigu plač za najbolj izkušene zdravnike so sicer morali narediti korak nazaj, a so zdravniki z dogovorjenim reševanjem večine zahtev v plačnem stebru za zdravstvo postali njegov enakovreden tvorec.

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač – ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal – pa tudi zaradi odnosa ministra za zdravje do zdravnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje