Zdravniške stavke ne bo: “Naredili smo velik korak za normalizacijo zdravstva”

Slovenija 10. Jan 202317:05 > 21:35 14 komentarjev
Srdjan Zivulovic/BOBO

Za sredo napovedane enodnevne opozorilne stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne bo, je po sestanku glavnega stavkovnega odbora zdravniškega sindikata Fides potrdil vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič. Kot je dodal, v četrtek pričakujejo še podpise parafiranega dogovora s strani vlade, nato bodo vsebino dogovora podrobneje predstavili javnosti.

“Imamo dobro novico, poskus mediacije je bil uspešen, dogovor smo parafirali in glavni stavkovni odbor Fidesa ga je odobril in podpisal,” je na novinarski konferenci po 21. uri potrdil vodja pogajalske skupine in podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. Kot je dodal, v četrtek pričakujejo še podpis dogovora s strani vlade, nato bodo vsebino dogovora predstavili javnosti.

Kot je pojasnil Zemljič, so z današnjim dogovorom storili velik korak k izboljšanju javnega zdravstvenega sistema. ” Fides, zdravniki in zdravnice ter ostale zdravstvene organizacije pa smo postali pomemben partner pri urejanju plačnega sistema,” je še dodal. Za sredo napovedana stavka je tako dokončno preklicana, zdravstveni sistem pa bo jutri normalno deloval, je poudaril vodja pogajalske skupine in dodal, da je bilo danes na obeh straneh pokazane veliko dobre volje.

O podrobnostih sklenjenega sporazuma do četrtka, ko bo dogovor podpisala tudi vladna stran, sicer ne želijo govoriti, je pa Zemljič pojasnil, da je imel t.i. plačni steber za zdravstvo doslej samo ime, poslej pa so vanj vključene številne zahteve zdravstvenih organizacij. “Določitev jasne karierne poti, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov, zagotovitev pravnih in finančnih podlag za zdravnike, ki presegajo normative,” je našteval Zemljič in zaključil, da je bil danes storjen “velik korak za normalizacijo stanja v zdravstvu”.

Preberite še: Golob zadovoljen, da je prevladal razum “celo med zdravniki”

V Zdravniški zbornici Slovenije so pozdravili odpoved sredine zdravniške stavke, a so hkrati izrazili pričakovanje, da bodo odločevalci skupaj z zdravniško stroko nadaljevali dialog in pripravo vseh potrebnih sprememb. “Ker razmere v slovenskem zdravstvu v tem trenutku niso dobre in zdravniki vse težje delamo v izjemno zaostrenih razmerah, pričakujemo, da bodo odločevalci skupaj z zdravniško stroko takoj nadaljevali z dialogom in pripravo vseh potrebnih sprememb, ki bodo pripeljale do izboljšanja sistema tako za paciente kot tudi za zaposlene v zdravstvu,” so zapisali v sporočilu Zdravniške zbornice.

“Današnji dogovor je prvi spodbudni korak, bodo pa za ureditev razmer potrebne resne in odločne spremembe. Zbornica bo pri tem še naprej konstruktivno sodelovala, predlagala rešitve in opozarjala na morebitne s stališča stroke neustrezne rešitve,” so še sporočili z zbornice.

Sporne najvišje plače

Predsednik slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki je vodil mediacijo, je že na novinarski konferenci malo po 17. uri sporočil, da je bila mediacija med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides uspešna. “Sporazum je bil parafiran,” je dejal. “Obe strani sta dosegli sporazum in ga parafirali. Začeli sta na nasprotnih straneh, v mediaciji pa so se stališča zbližala, tako da so se zedinili in podpisali,” je pojasnil. Kot je opozoril, smo tako čakali še na potrditev sporazuma s strani vlade in glavnega stavkovnega odbora Fidesa.

O vsebini sporazuma Komadina na popoldanski novinarski konferenci ni želel govoriti, poudaril je, da mu pogajalski strani nista dali tega mandata. Po neuradnih informacijah, ki prihajajo z vlade strani, je današnji sporazum predvsem dodatna zaveza glede rokov za dogovorjeno časovnico za oblikovanje ločenega plačnega stebra za zdravstvo.

Komadina je spomnil, da je imel Fides pred današnjimi pogajanji pet stavkovnih zahtev. Na današnjem sestanku, ki se je začel ob osmih zjutraj, sta obe strani analizirali stavkovne zahteve in zbliževali poglede, je pojasnil. Na vladni strani so sicer ves čas priznavali samo eno Fidesovo stavkovno zahtevo. Ostale štiri so v nasprotju s stavkovnim dogovorom s Fidesom iz oktobra lani, sta trdila minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Vlada je s plačnim dogovorom, ki ga je decembra lani sklenila z drugimi sindikati s področja zdravstva, pristala na dvig zdravniških plač za pet plačnih razredov vsem zdravnikom, razen tistim, ki so uvrščeni v 57. plačni razred. V Fidesu in drugih zdravniških organizacijah s tem niso bili zadovoljni, saj trdijo, da bi to ustvarilo nesorazmerja med zdravniki. Minister za zdravje pa je opozarjal, da bo prvič v zgodovini odpravljen plačni strop in s 1. aprilom 2023 bodo zdravniki, ki so trenutno uvrščeni v 57. plačni razred, takoj uvrščeni v 59. razred. “Večkrat smo pojasnili, da ureditev plačnih nesorazmerij v obstoječem plačnem sistemu ni možna, zato želimo na skupni poti pogajanj urediti novi plačni steber v zdravstvu,” je povedal zdravstveni minister.

Tistim zdravnikom, ki so zdaj v 57. plačnem razredu, namreč ni mogoče dvigniti plač za pet plačnih razredov, meni vlada. 57. plačni razred, ki prinaša 4.138 evrov osnovne mesečne bruto plače, je najvišji, ki ga zdravniki lahko dosežejo v enotnem plačnem sistemu. V tem razredu je po ministrovih besedah 44 odstotkov zdravnikov, ki delajo v javnih zavodih. Ta plačni razred je namreč strop, ki omejuje napredovanja, čeprav bi bila po drugih pravilih enotnega plačnega sistema možna. Skupina zdravnikov v 57. plačnem razredu je torej velika, minister pa je pred nekaj tedni poudaril, da je tudi raznolika. Če bi vsem v tem plačnem razredu enako dvignili plačo, bi torej povzročili nove anomalije, saj bi enako dvignili plačo zdravniku s 30 leti izkušenj in zdravniku, ki ima samo 15 let izkušenj. Ustrezne spremembe so torej po njegovem mogoče samo z reformo plačnega sistema.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje