Fides: Plačni steber je vreden več kot trije plačni razredi za najbolj izkušene

Slovenija 12. Jan 202313:35 > 16:21 2 komentarja

Zdravniški sindikat Fides je stavko odpovedal, ker je na obeh straneh prevladal razum, je povedal vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič. Od ločenega plačnega stebra, ki ga je obljubila vlada, pričakujejo toliko, da so se odpovedali zahtevi po treh dodatnih plačnih razredih za najbolje plačane zdravnike.

Vlada se je na redni seji seznanila s sporazumom za razrešitev stavkovnih zahtev Fidesa in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pooblastila, da ta sporazum podpiše. To se bo po naših informacijah zgodilo prihodnji teden.

S sporazumom, ki sta ga ministrstvo za zdravje in zdravniški sindikat Fides parafirala v torek, se je Fides odpovedal stavki zdravnikov, ki jo je napovedal za preteklo sredo. Šele danes ste obe strani razkrili podrobnosti sporazuma, prva je to na novinarski konferenci po seji vlade storila Petra Bezjak Cirman, vršilka dolžnosti direktorice vladnega urada za komuniciranje. Iz njenih besed je razumeti, da Fides ni dobil praktično nič.

Obljuba novega najbolje plačanega delovnega mesta

Vlada se je zavezala, da se bo 25. januarja začela pogajati o ločenem plačnem stebru za zdravstvo, Fidesu je dala dodatno varovalko, če se bo s plačnim stebrom zatikalo, sindikatu obljubila, da bodo zdravniške organizacije enakovreden partner pri oblikovanju reforme zdravstva, in jasno je sporočila, da zdravnice in zdravniki niso krivi za slabe razmere v slovenskem zdravstvu, je naštela Petra Bezjak Cirman.

Na drugi strani pa se je Fides odpovedal zahtevi, da se zdravnikom na delovnem mestu višji zdravnik specialist podeli tri dodatne plačne razrede. Trenutno so med 50. in 57. plačnim razredom, kar pomeni od 3.145 do 4.138 evrov osnovne mesečne bruto plače. V decembrskem dogovoru med vlado in zdravstvenimi sindikati, med katerimi Fidesa ni bilo, so višji specialisti dobili dva plačna razreda, medtem ko so jih ostala zdravniška delovna mesta dobila pet. En plačni razred pomeni za 4,5 odstotka višjo plačo.

Fides se je tej zahtevi odpovedal, ker od plačnega stebra, ki ga je obljubila vlada, pričakuje zelo veliko, je bilo danes razumeti Gregorja Zemljiča, ki je podpredsednik Fidesa in vodja njegove pogajalske skupine. “Od tega stebra si celoten zdravstveni sistem, ne samo zdravnice in zdravniki, obetamo veliko,” je dejal, “dejansko se nam je zdelo škoda postavljati prihodnost tega stebra na kocko zaradi treh plačnih razredov za višje specialiste. Na obeh straneh je prevladal razum.”

Pogajanja o plačnem stebru, ki ga je vlada obljubila že oktobra lani, se bodo začela 25. januarja. S torkovim dogovorom pa so določili nekatere elemente, ki jih bo moral steber vsebovati, je pojasnil Zemljič. Eden od njih bo uresničitev dolgoletne Fidesove želje po ustanovitvi novega najbolje plačanega zdravniškega delovnega mesta. V njem bodo zdravniki, stari nad 45 ali 50 let, oziroma zdravniki, ki so približno 18 let oddaljeni od opravljenega strokovnega izpita. Imeli naj bi za sedem plačnih razredov ali za skoraj tretjino višjo plačo od višjega zdravnika specialista. To so zdravniki na vrhuncu svojih moči, najbolje svetujejo mlajšim kolegicam in kolegom ter se najhitreje odločajo, je povedal Zemljič.

Drugi element, ki ga bo moral zaradi torkovega sporazuma vsebovati plačni steber, je dosledno spoštovanje standardov in normativov pri zdravniškem delu. To pomeni, da bo moralo biti delo nad normativi plačano bolje, kot je zdaj.

Dodatna varovalka

Fides je imel sicer pet stavkovnih zahtev, vlada pa je uradno priznavala samo tisto, da se mora vsem zdravnikom plača še pred oblikovanjem plačnega stebra dvigniti za pet plačnih razredov. Ostale štiri so bile v nasprotju s stavkovnim dogovorom s Fidesom iz oktobra lani, sta trdila Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Te štiri so bile namreč povezane s plačnim stebrom, Fides pa se je oktobra lani zavezal, da do oblikovanja plačnega stebra ne bo stavkal.

V torek so se nato vseeno pogajali o vseh petih, Fidesu pa je pri tem uspelo od vlade dobiti zaveze za omenjene elemente prihodnjega plačnega stebra.

Kako pa so rešili stavkovno zahtevo za enoten dvig zdravniških plač še pred oblikovanjem plačnega stebra? Z dogovorom, da bo 25. januarja letos prvo srečanje pogajalskih skupin za oblikovanje novega plačnega stebra, je povedala Bezjak Cirman.

“Cilj je, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen zdravstveni plačni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do 30. junija letos,” je še prebrala iz sporazuma. Če vsebine ločenega plačnega stebra ne bodo uveljavljene do začetka prihodnjega leta, se bo morala vlada ločeno pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij v plačni podskupini zdravnikov. “Nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati s 1. 1. 2024. Vse ostale plačne zahteve se naslovijo v ločenem plačnem stebru,” je dodala Bezjak Cirman.

Za oblikovanje ločenega plačnega stebra do 30. aprila sta se vlada in Fides dogovorila že oktobra lani. Zaradi tega dogovora se je Fides odpovedal stavki, ki jo je napovedal za 19. oktober. Takrat sta se dogovorila tudi, da bo vlada zakonsko spremembo za ustanovitev stebra v državni zbor poslala do 30. junija. Vlada in Fides bosta v skladu s takratnim sporazumom steber oblikovala tudi v primeru, da bodo drugi sindikati temu nasprotovali.

V torkovem sporazumu sta nova torej dva datuma. 25. januar kot dan prvega sestanka za oblikovanje stebra in 1. januar 2024 kot dan, ko bodo veljala nova plačna razmerja med zdravniki, tudi če plačni steber ne bo uveljavljen. To je še druga varovalka, ki bo sprožena v primeru kriznih razmer ali drugih okoliščin, ki bi preprečile uveljavitev rešitev iz plačnega stebra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje