Bliža se datum za menjavo letnih pnevmatik: kdaj je treba namestiti zimske

Slovenija 11. Nov 202305:38 0 komentarjev
Zimska vožnja
Foto: PROFIMEDIA

Še nekaj dni imate čas, da svoj jekleni konjiček pripravite na zimo. Bliža se datum, ko morate imeti na svojem vozilu zimske gume oziroma v avtomobilu zimsko opremo.

Približuje se datum, ko bo moral imeti vaš avtomobil nameščene zimske gume oziroma boste morali imeti v vozilu zimsko opremo, to se bo zgodilo v sredo, 15. novembra.

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji obvezna zimska oprema na vseh motornih vozilih, torej zimske pnevmatike ali letne pnevmatike s snežnimi verigami.

V Sloveniji se voznik, ki na vozilu nima ustrezne zimske opreme, po zakonu kaznuje z globo v višini 40 evrov. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, je za voznika predvidena kazen v višini 500 evrov in petih kazenskih točk. Kazen v višini 200 evrov lahko voznika doleti tudi, če zasneženega vozila pred začetkom vožnje ne očisti. Če voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, pa je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb je globa za voznika 1.000 evrov, za odgovorno osebo pa 120 evrov.

Kako je v drugih evropskih državah?

Predpisi v sosednjih državah so nekoliko drugačni.

Še najbolj bo treba biti pazljiv, če se pogosto vozite po Avstriji. Tam je obvezna zimska oprema zapovedana v obdobju od 1. novembra do 15. aprila, vendar za vozila do 3,5 tone le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere.

Italija ima predpise o obvezni zimski opremi na avtih urejene na specifičen način, saj je časovna uporaba te odvisna od tega, v kateri pokrajini se vozite. Najdlje, od 15. oktobra do 15. aprila, zimsko opremo zahtevajo na cestah v dolini Aoste, in sicer na avtocestah, ki peljejo proti predoroma Mont Blanc in St. Bernard.

Od 1. novembra do 15. aprila je zimska oprema, ne glede na vozne razmere, obvezna v pokrajini Furlanija-Julijska krajina, na avtocestah Trst–Benetke in Palmanova–Udine–Trbiž. Podobno je tudi na večini drugih regionalnih cest v tej regiji. Na območju Benečije (Veneto) je na avtocesti od Benetk do Brescie zimska oprema obvezna v obdobju od 1. novembra do 31. marca, na drugih avtocestah in regionalnih cestah v tej regiji pa od 15. novembra do 15. aprila. Podobno je tudi v drugih italijanskih regijah. Od 1. novembra do 15. aprila je zimska oprema obvezna na cesti Emilia-Romagna (Bologna) in v Toskani na glavni avtocesti A1, ki pelje od Milana proti Rimu. Na vseh drugih italijanskih avtocestah in regionalnih cestah pa od 15. novembra do 15. aprila. V regiji Trentino – Južna Tirolska (Bolzano, Trento, Brenner) je zimska oprema ne glede na vozne razmere obvezna od 15. novembra do 15. aprila.

Na Hrvaškem je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. aprila. Na določenih avtocestah in državnih cestah morajo biti vozila v tem času opremljena z zimsko opremo ne glede na vozne razmere. Gre za avtoceste A1: Zagreb–Maslenica, A2: Zagreb–Macelj, A3: Bregana–Zagreb–Bajakovo, A4: Zagreb–Goričan, A5: Sredanci–Osijek in A6: Reka–Bosiljevo.

Na Madžarskem zimska oprema ni zakonsko določena. V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih. V takih primerih se uporaba snežnih verig zahteva že pri prestopu meje. Podobno je v Franciji, Švici, Nemčiji na Slovaškem, kjer je primerna oprema torej obvezna med sneženjem. Nemško avtomobilsko združenje sicer priporoča, da so zimske gume nameščene med oktobrom in veliko nočjo.

V Bosni in Hercegovini je oprema obvezna med 15. novembrom in 15. aprilom. V Črni gori med 15. novembrom in 1. aprilom in na Češkem med 1. novembrom in 31. marcem. V Srbiji so zimske gume obvezne v primeru zimskih razmer, in sicer med 1. novembrom in 1. aprilom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!